Slovenija je v osmi tekmi na evropskih prvenstvih, kjer nastopa četrtič, prvič zmagala. Foto: Drago Perko
Slovenija je v osmi tekmi na evropskih prvenstvih, kjer nastopa četrtič, prvič zmagala. Foto: Drago Perko
Gašper Vrhovec
Gašper Vrhovec je načel italijansko mrežo. Foto: Drago Perko
Slovenci
Slovenci so imeli tudi podporo s tribun. Foto: Sandi Škvarč

Slovenci so povedli v 11. minuti, ko je italijanskega vratarja Stefana Mammarello s strelom od daleč za levo vratnico presenetil Gašper Vrhovec.

Fetić stresel vratnico
Varovanci Andreja Dobovičnika bi lahko na odmor odšli s prednostjo 2:0, a je veselju Alenu Fetiću v 16. minuti preprečila vratnica.

Mojstrovina Čujca za 2:1
Italija se je na začetku drugega polčasa (24.) vrnila z golom Fortina. Toda odgovor Slovenije je sledil kmalu, saj je Kristjan Čujec po prestreženi žogi stekel v protinapad, nato pa mimo enega izmed italijanskih igralcev zadel desni spodnji kot vrat.

Osredkar v polno s strelom čez celo igrišče
Italijani so nato pritiskali, Slovenija se je uspešno branila. "Azzurri" so že nekaj minut pred koncem poskusili brez vratarja, torej z igralcem več, kar je kaznoval kapetan Igor Osredkar, ki je v 39. minuti poslal žogo v prazna vrata s strelom čez celo igrišče. Osredkar je žogo udaril tik ob liniji avta. Italijani so pol minute pred koncem znižali zaostanek, več pa jim Slovenija tudi s pomočjo kančka sreče ni dovolila.

Dobovičnik: Zgodila se je revolucija
"Dobili smo boj, prišli smo do treh točk. Italija je imela svoje priložnosti, a jih ni izkoristila. Vesel sem zaradi teh fantov, zaradi te ekipe, zaradi teh prvih treh točk. Trajalo je dolgo. Morala se je zgoditi revolucija - ko sem sam začel, nismo niti vedeli, ali se žoga odbija ali ne, potem se je prva generacija prebila na EP, potem še mi dvakrat, zdaj pa končno te tri točke," ni skrival navdušenja selektor Dobovičnik.

Slovenija bo v petek igrala z Azerbajdžanom. Za zgodovinsko uvrstitev v četrtfinale morajo Slovenci osvojiti vsaj drugo mesto v skupini C.

EVROPSKO PRVENSTVO - BELGIJA

SKUPINA C, Antwerpen


SLOVENIJA - ITALIJA
3:2 (1:0)
Vrhovec 11., Čujec 26., Osredkar 39.; Fortino 24., Saad 40.

Petek ob 20.45:
SLOVENIJA - AZERBAJDŽAN

Nedelja ob 18.30:
AZERBAJDŽAN - ITALIJA

V četrtfinale (3. in 4. februar) se uvrstita najboljši dve ekipi. Polfinale bo 6. februarja, finale pa 8. februarja.