Slovesnost je potekala ob kapelici v Kamniški Bistrici, ki je bila za Tomaža Humarja drugi dom. Foto: Vladimir Habjan/Planinski vestnik
Slovesnost je potekala ob kapelici v Kamniški Bistrici, ki je bila za Tomaža Humarja drugi dom. Foto: Vladimir Habjan/Planinski vestnik
Spominska slovesnost ob smrt Tomaža Humarja
Na uro dolgi prireditvi je Andrej Šifrer zapel pesem Ko zvonovi zapojo, ki je bila pokojnemu izjemno ljuba. Foto: Vladimir Habjan/Planinski vestnik
Bojan Pollak o Tomažu Humarju
Davo Karničar o Tomažu Humarju
Žalna slovesnost za Humarja

Humar je pred dnevi umrl v steni Langtanga Lirunge. Njegov pepel so najožji svojci v četrtek stresli po gori, ki mu je vzela življenje.

Leta 1987 se je vpisal v alpinistično šolo
Humarjev prvi alpinistični mentor Bojan Pollak je na slovesnosti izrazil ponos, da je učenec postal bistveno boljši od učiteljev. Humar se je leta 1987 vpisal v alpinistično šolo, leta 1990 pa opravil alpinistični izpit, se je na slovesnosti, ki so jo Humarju v spomin pripravili njegovi prijatelji in občina Kamnik, spomnil Pollak.

Slovenija med alpinističnimi narodi
Pollak meni, da je Humar dokazal, da smo Slovenci med najboljšimi alpinisti na svetu. Prepričan je, da ga bodo njegova dela, ne samo v alpinizmu, ohranjala še generacije dolgo. "Meni pa bodo v spominu ostali predvsem močan stisk roke, njegov prešeren nasmeh in najin obojestransko spoštljiv odnos," je razmišljal Pollak.

Na slovesnosti tudi Pahor
Kamniški župan Anton Tone Smolnikar je na slovesnosti, ki so se je udeležili tudi Humarjevi starši, brat in predsednik vlade Borut Pahor, omenil, da je občina športniku že leta 1997 za dotedanje uspehe podelila zlato priznanje.

Matej Humar: "Plezanje ena sama molitev"
V predvajanih posnetkih sta se v poslovilnih pismih od Tomaža Humarja poslovila njegova nekdanja žena Sergeja, mati njunih dveh otrok, in Humarjev brat Matej. Ta je omenil, da je bilo za Humarja plezanje "ena sama molitev" in da je z molitvijo tudi končal življenje.

Nastop Kreslina in Šifrerja
Z glasbenima nastopoma sta sodelovala tudi Vlado Kreslin in Andrej Šifrer. Zadnji je zaigral pesem Ko zvonovi zapojo. To pesem je Humar pogosto poslušal med plezanjem. Vrteli so mu jo tudi iz baznega tabora, ko je bil v stenah.

Posebna spominska plošča
V spomin na alpinista svetovnega slovesa je kipar Miha Kač izdelal spominsko ploščo.

Bojan Pollak o Tomažu Humarju
Davo Karničar o Tomažu Humarju
Žalna slovesnost za Humarja