"Gozdni Joža", kot so pravili Tomažu Humarju, je končal življenje tam, kjer mu je bilo najlepše - v objemu Himalaje. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Humar, Šiša Pangma
Tomaž Humar je letos dopolnil 40 let. Foto: www.humar.com
Še en tvegan projekt se je tokrat končal usodno. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Humar in Viki Grošelj
Viki Grošelj je reševalno akcijo Tomaža Humarja usklajeval že pred štirimi leti. Foto: RTV SLO/T. O.
Za gore živel, v gorah umrl
Zadnji vzpon Tomaža Humarja

Kot je znano, je Tomaž Humar v ponedeljek poklical v Slovenijo in šerpe ter povedal, da je resno poškodovan. Po besedah Toneta Škarje, predsednika Komisije za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenija, je imel kamniški alpinist poškodbe hrbtenice, reber in noge.

Našli so ga na višini 5.600 metrov
Reševanje je bilo v zadnjih dnevih zaradi slabega vremena onemogočeno, danes pa je švicarski helikopter, ki je na pomoč v Himalajo prišel v petek, le lahko poletel. "Reševalna akcija se je začela ob pol enih zjutraj. Vreme se je toliko izboljšalo, da so Švicarji lahko akcijo začeli že ob zori. Na žalost so Tomaža našli mrtvega na višini 5.600 metrov, nižje, kot smo domnevali," je za MMC povedal Grošelj.

Truplo prepeljano v bazni tabor
Kot je še povedal Grošelj, so truplo prepeljali v bazni tabor, o naslednjih korakih pa se bodo zdaj odločali Humarjevi svojci. "V tolažbo mi je le to, da ni trpel," je dejal Grošelj.

Vrhunsko usposobljena reševalna posadka iz Švice si je na vsak način že v petek želela opraviti prvi poskus reševanja Humarja, a se to ob pomanjkanju časa in dnevne svetlobe le ni zgodilo.

Kako je potekala akcija?
Reševalno skupino so sestavljali pilot Robert Andenmatten, eden najbolj izkušenih reševalcev in ekstremnih plezalcev na svetu, Simon Anthamatten, ki se je prvi spustil do ponesrečenega alpinista, ter vodja zermattske gorske reševalne službe Bruno Jelk.

"Ko so Humarja locirali, se je Simon Anthamatten spustil do njega. Ugotovil je, da je mrtev, ga pripel na reševalno vrv. Nato so ga s helikopterjem prenesli v bazni tabor, se vrnili nazaj po Simona in tudi njega odpeljali dol in akcija je bila s tem zaključena," je dejal Grošelj.

Mrtev že nekaj dni
"Po prvem pregledu so reševalci ugotovili, da je dejansko imel zlomljeno nogo. Po rekonstrukciji so ugotovili, da so se zadeve za Tomaža končale že v ponedeljek najkasneje v torek. Vsa akcija je potekala v prazno, kot se temu reče, kljub temu pa sem pomirjen, da so Švicarji ugotovili, kaj se je zgodilo, da so ga našli in vsaj to ni bilo zaman, da bi še naprej ostali v negotovosti," je povedal Grošelj.

"Mislim, da se je Tomaževo življenje končalo kmalu po tistem, ko je javil, da je bil poškodovan. Mislimo, da je bilo to v ponedeljek, v noči na torek ali najkasneje v torek. Ali je šlo za padec, za plaz, ki ga je poškodoval, ali kaj drugega, to najbrž ne bo nikoli jasno," je še dodal.

Pred štirimi leti šest dni v steni
Humar je v steni Langtang Lirunge (7.227 m) opravljal solovzpon, odpravo pa je organiziral sam. Slovenski alpinist je avgusta 2005 med vzponom na goro Nanga Parbat obtičal v steni na višini 6.000 metrov, kjer je preživel šest dni, rešil pa ga je helikopter pakistanske vojske. Reševalna akcija je bila edinstvena, saj so Tomaža rešili z vrvjo, na kateri je visel vse do pristanka v baznem taboru.

Daleč od oči medijev
Akcija, ki je bila takrat pospremljena s prenosom prek interneta in velikim medijskim pompom, je razdvojila slovensko javnost. Humar se je od takrat v gore odpravljal popolnoma sam in daleč od soja žarometov. Za vzpon na Langtang Lirung niso vedeli niti njegovi najbližji znanci.

Preplezal več kot 70 prvenstvenih smeri
40-letni Humar je bil izkušen alpinist, saj je preplezal več kot 70 prvenstvenih smeri, vključno z južno steno Daulagirija. Leta 1996 je je prejel tudi nagrado zlati cepin za vzpon na Ama Dablam.

Za gore živel, v gorah umrl
Zadnji vzpon Tomaža Humarja