Dejan Zavec je svojo vitrino z lovorikami v soboto zvečer še obogatil ... Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Zavec je svojo vitrino z lovorikami v soboto zvečer še obogatil ... Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Zavec in Bethuel Uushona
Dejan Zavec in Bethuel Uushona sta se poslovila kot prijatelja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Denis Simčič
Dva najboljša slovenska boksarja ta hip - Dejan Zavec in Denis Simčič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Borca sta v mariborski dvorani tabor uprizorila 12 rund vrhunskega boksanja, ki je naposled za novega medcelinskega prvaka velterske kategorije verzije WBO okronalo slovenskega šampiona Zavca.

Zavec napredoval na psihološkem področju
"Vesel sem in pomirjen. Vse je šlo kot po maslu, čeprav je Bethuel pokazal več, kot sem pričakoval. Dvoboj je bil zame bolj kot fizično naporen psihično. Uushona se je namreč predstavil kot silno nepredvidljiv borec z odlično tehniko, a k sreči sem ohranil trezno glavo vseh 12 rund, s čimer sem naredil še en korak naprej v karieri v smislu psihološke pripravljenosti," je po dvoboju dejal Zavec, ki je ob prihodu na novinarsko konferenco - v svojem slogu - najprej objel Uushono.

Za uspeh potrebno biti malo gluh in slep
Zavec je nato povedal, da mu po nesrečnem septembrskem porazu z Andrejem Bertom ni bilo lahko, zato mu ta zmaga pomeni še toliko več: "Četudi je bil poraz zadan z glavo, pušča določene posledice. Težko se postaviš na noge, a s pomočjo velike želje in motiva mi je uspelo. Včasih moraš pač biti malo gluh in malo slep, da ne vidiš oziroma slišiš stvari, ki bi ti lahko zamajale tla pod nogami." Prigarana zmaga nad Uushono je "Trdobojca" znova vrnila na pot, ki pelje proti vnovičnemu boju za naslov svetovnega prvaka. "Moj cilj je priti spet na vrh, vse drugo, levo, desno me ne zanima," je zatrdil Zavec, ki o upokojitvi ne razmišlja. "Iz priprav v priprave ugotavljamo, da starejši, ko sem, boljši sem. Nekateri naravni zakoni pri meni ne držijo povsem," je z nasmeškom na ustih sklenil Zavec.

Steinforth: Za svetovni naslov v roku enega leta
Kdaj torej naslednjič v ring, v bitko za naslov svetovnega prvaka ? Vprašanje za Zavčevega menedžerja Ulfa Steinfortha. "Dejan se je s to zmago pobral. Zdaj čakamo na nove priložnosti. Najbrž bo moral ta naslov še enkrat ubraniti, nato pa bi lahko prišel dvoboj za naslov svetovnega prvaka. Vsekakor v enem letu, lahko pa tudi že prej," je pojasnil Steinforth in dodal, da je Slovenija lahko ponosna na oba boksarja.

Uushona: Izid bi bil lahko bolj tesen
Tabor Uushone je športno priznal poraz, čeprav so menili, da bi bil lahko izid bolj tesen. "Dobra predstava z obeh strani. Sodnik je bil malo pristranski, a to ni opravičilo za poraz. Gremo naprej," je bil kratek Uushona, medtem ko je njegov menedžer dodal: "Tokrat ni bil naš večer. Zmagal je pravi borec."

Simčič imel težave z levičarjem
Poleg Zavca se je šampionskega pasu za naslov evropskega prvaka v poltežki kategoriji veselil tudi Denis Simčič, Slovenec iz Goriških brd, ki od rojstva živi v Nemčiji. Na tekmeca Fatjona Muratija se ni mogel dobro pripraviti, saj je zanj izvedel šele dva dni pred dvobojem: "Malo me je presenetilo, ker je bil levičar, a sem po dveh rundah prišel noter, tako da sem zadovoljen z večerom. Lepo je boksati v Sloveniji." Simčiča je na tribunah bodrilo tudi nekaj navijačev iz Goriških brd.

V dvorani Tabor kot na največjih derbijih
Gledano pod črto, je boksarski večer v mariborski dvorani Tabor odlično uspel. "Še se bomo vrnili v Slovenijo," je zatrdil Zavčev menedžer Steinforth. Kako tudi ne, ko pa je 4.000 gledalcev ustvarilo fantastično ozračje, v katerem se je skandiranje "Dejan, Dejan" prepletalo z vložki pihalnega orkestra in z "mehiškimi valovi", ki smo jih bolj vajeni z nogometnih stadionov. Zares, popoln športni spektakel.