Zavec je v 4. rundi nakazal, da bi favoriziranega Berta lahko premagal. Foto: MMC RTV SLO
Zavec je v 4. rundi nakazal, da bi favoriziranega Berta lahko premagal. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Zavec
Prebiti veki in hematom pod desnim očesom so Zavcu preprečili nadaljevanje borbe. Zavec se je z nesrečnim razpletom - razumljivo - težko sprijaznil. Kljub vsemu ostaja velik šampion. Foto: MMC RTV SLO
Za Zavca pesti držalo 200 sokrajanov

35-letni Ptujčan je obračun pred 1.500 gledalci v hotelu Beau Rivage v Biloxiju dobro začel in bil popolnoma enakovreden Bertu. V četrti rundi je Zavec celo prevzel pobudo, a mu je nato v peti 27-letni ameriški izzivalec prebil obe veki, tako da mu je desno oko povsem zateklo. Nadaljevanje ni bilo mogoče, saj Ptujčan ni več videl. S televizijskega posnetka je razvidno, da je Berto Zavcu veko - sicer nenamerno - prebil z glavo.

V videoposnetkih desno si oglejte odločilno peto rundo dvoboja Zavec - Berto in pogovor z obema borcema ter posnetek navijanja Zavčevih sokrajanov.

Zavec: Verjamem, da sem bil po točkah spredaj
"Škoda, da mi ni uspelo pokazati vsega, kar sem želel, saj sem hranil energijo za drugi del. Žal se je nato zgodila poškodba prvega očesa, nato še drugega. Kri mi je zalila obraz, tako da nisem več videl. Še sam ne vem, ali je prišlo do udarca z glavo ali z roko, a najbrž je bilo z glavo. Kakor koli, to izida ne spremeni. Andre je vsega spoštovanja vreden nasprotnik, kar bo zagotovo še naprej dokazoval. Do poškodbe smo imeli vse pod nadzorom in verjamem, da sem bil po točkah spredaj. A takšen je šport. Hvala vsem navijačem, ki so me spodbujali. Zdaj me čaka najprej počitek, nato pa vse drugo," je bil prvi komentar Zavca, ki je v 33. dvoboju doživel šele drugi poraz.

Berto: Bil sem lačen dokazovanja
"Najprej zahvala vsem bližnjim, ki so me podpirali. Pozdravil bi tudi Zavčeve navijače, ki so prišli iz Slovenije. Počutim se močnega in hitrega. Na borbo sem se dobro pripravil, saj sem vedel, da je Dejan čvrst borec. Bil sem lačen dokazovanja in uspelo mi je," pa je povedal Berto, novi lastnik šampionskega pasu v velterski kategoriji po verziji IBF.


Berto že ponudil povratni obračun
Kaj ta poraz pomeni za nadaljevanje Zavčeve kariere, še ni mogoče reči. Po prvih informacijah iz Biloxija pa naj bi Zavec v ZDA še boksal. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, naj bi Berto Zavcu takoj po koncu boja že ponudil povratni dvoboj, kar so potrdili tudi v ekipi SES v Magdeburgu, kjer 35-letni Ptujčan trenira. "Upamo, da bo Berto držal besedo. Dvoboj je odločila poškodba, in ne športni obračun. Dejan je danes v ZDA pokazal svoje znanje. Z grenkobo smo morali predčasno prekiniti dvoboj, a zdravje športnika ima vedno prednost," je povedal Zavčev menedžer Ulf Steinforth.
V Zavčevem taboru menijo, da si povratni dvoboj zasluži, saj so preštete sodniške točke pokazale, da je imel Američan, ki je bil svetovni prvak po verziji WBC že med letoma 2008 in 2011, v petih rundah le malenkostno prednost. Po neuradnih podatkih je eden izmed sodnikov imel na lističu neodločen izid, druga dva pa točko prednosti za Berta.

Bučna spodbuda za Zavca
Ptujčana je na tribunah ves čas glasno spodbujalo okoli 100 slovenskih navijačev. V Gabrniku pri Juršincih, kjer živi Zavec s svojo družino, pa si je dvoboj ogledalo približno 200 njegovih sokrajanov.

Za Zavca pesti držalo 200 sokrajanov