Zgodba Dejana Zavca je hollywoodska. Kot 16-letni fant iz skromnega okolja se je začel ukvarjati s plemenitim, a v Sloveniji zapostavljenim
Zgodba Dejana Zavca je hollywoodska. Kot 16-letni fant iz skromnega okolja se je začel ukvarjati s plemenitim, a v Sloveniji zapostavljenim "kraljem" borilnih športov. 18 let pozneje se šampionu klanja ne samo Slovenija, ampak tudi dobršen del boksarskega sveta. Foto: Sandi Fišer
Dejan Zavec in Rafal Jackiewicz
Zavec in Jackiewicz sta z izjemno predstavo skozi vseh 12 rund pokazala, zakaj velja velterska kategorija za eno najzanimivejših in najuglednejših v boksu. Številnih udarcev in hitrosti tu pač ne manjka. Foto: Sandi Fišer
Zavec navdušil na spektaklu v Stožicah
V domačem kraju proslavili zmago Zavca
Novinarska konferenca Dejana Zavca

"Ko sem prišel v dvorano, sem doživel majhen "knock down". To je bil pravi preizkus moje psihične trdnosti, zagotovo bom vse še dolgo podoživljal," je uro po koncu obračuna s Poljakom Rafalom Jackiewiczem pripovedoval 34-letni Ptujčan, ki je še drugič ubranil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF. Skandiranje "Dejan, Dejan", "Kdor ne skače, ni Sloven'c" in mehiški val so le nekateri "vložki" nepozabnega boksarskega šova v razprodanih Stožicah, kjer se je zbralo med 12.000 in 13.000 gledalci.

Račun z Jackiewiczem poravnan
Številne modrice in buške na Zavčevem obrazu so pričale o gladiatorskem boju, ki sta ga uprizorila z Jackiewiczem. Ta je moral zaradi poškodb na glavi in na očesu na pregled v bolnišnico, tako da so bili novinarji prikrajšani za njegovo oceno dvoboja, s katerim se mu je Zavec oddolžil za sporni poraz novembra 2008. Zavec je sicer načrtoval nekoliko lažje delo: "Rafal me je presenetil. Nisem pričakoval, da bo tako trdoživ. Kljub temu sem prezadovoljen, saj sem dosegel čisto zmago, kar je bil moj najpomembnejši cilj. Vse je šlo bolj ali manj po načrtih. Vse modrice so zame zlate."

Poljski sodnik bi potreboval očala
Kaj pa točkovanje poljskega sodnika - 114:114? "Vsake oči imajo svojega malarja. Bi pa bil presenečen, če bi se odločil drugače," je o poljski "kuhinji", ki pa tokrat ni mogla vplivati na razplet dvoboja, dejal Mr. Sympatikus.

Že v torek ali v sredo pod kirurški nož
A ni veliko manjkalo, da bi spektakel odpadel, saj je imel Ptujčan precej težav s komolcem, o katerih pa javnosti ni seznanil. "Nismo želeli iskati opravičil ali se želeli smiliti samim sebi. Dejansko pa so težave s komolcem pojenjale šele dober teden dni pred dvobojem, zaradi česar smo dobili kar precej sivih las," je pojasnil Zavec, ki bo operiran v torek ali sredo, nato pa ga čaka dvomesečna rehabilitacija.

Nov dvoboj v Sloveniji ni izključen
Ptujčan bo torej najprej pozdravil vse poškodbe, nato pa pride naslednji nasprotnik. "Vse možnosti so odprte. Kdor koli iz deseterice najboljših na svetu mi ustreza. Zdaj je čas za počitek, pogovori pa se bodo lahko začeli jutri ali naslednje leto," se novega izziva veseli Zavec. Njegov menedžer Ulf Steinforth ni izključil možnosti, da bi svetovni prvak še kdaj boksal v Sloveniji. "Tu se dobro počutimo, vzdušje pa je neverjetno. Takšne evforije, rekel bi celo manije, še nisem doživel, pa čeprav sem v Pragi organiziral dvoboje pred 20.000 gledalci. Kakor koli, vse je mogoče."

V spodnji galeriji si oglejte še nekaj utrinkov iz dvoboja Zavec - Jackiewicz.

Zavec navdušil na spektaklu v Stožicah
V domačem kraju proslavili zmago Zavca
Novinarska konferenca Dejana Zavca