Dejan Zavec je v Stožicah dosegel 30. zmago v karieri, naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF pa je ubranil drugič. Foto: Sandi Fišer
Dejan Zavec je v Stožicah dosegel 30. zmago v karieri, naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF pa je ubranil drugič. Foto: Sandi Fišer

Dvorana Stožice, prelepa hvala za vse. Nikoli si ne moreš želeti lepšega športnega dogodka - v polni dvorani, kjer vsi dihajo s tabo. Prav gotovo je ta pas toliko vaš, kot je moj.

Dejan Zavec
Rafal Jackiewicz, Dejan Zavec
Rafal Jackiewicz se je v 9. rundi za las izognil nokavtu. Foto: Sandi Fišer
Tjaša Kolar
Tjaša Kolar je po sodniški odločitvi (39:38) premagala Nemko Aniko Kurzer. Foto: Sandi Fišer
Zavec navdušil na spektaklu v Stožicah
V domačem kraju proslavili zmago Zavca

Štiriintridesetletni Zavec je tako dosegel že 30. zmago v karieri, Ptujčan pa je naslov svetovnega prvaka, ki si ga je proti Južnoafričanu Isaacu Hlatswayju priboril decembra lani, ubranil že drugič.

Poljak se je v 9. rundi za las izognil nokavtu
Zavec je bil v prvih 9 minutah dvoboja iz runde v rundo boljši, v 3. rundi je z direkti in krošeji Poljaka dodobra načel. V naslednjih rundah je Ptujčan poskušal streti odpor Jackiewicza, a se mu je Poljak ob napadih dobro izmikal, na trenutke je Zavca presenetil s protiudarcem. V 9. rundi se je boksar iz Minska za las izognil nokavtu, večkrat je slovenskega šampiona presenetil z nešportno potezo. Proti koncu dvoboja je začel napadati na vse ali nič, a se je "mr. Simpatikus" dobro ubranil in v 12. rundi s silovitimi napadi pripravil šov za gledalce. Dvomov o zmagovalcu zagotovo ni bilo več!

Dvoboj posvetil Matjažu in njegovemu očetu
"Dvorana Stožice, hvala," je po dvoboju ganjen dejal stari in novi svetovni prvak. Nadaljeval je: "Prelepa hvala za vse. Nikoli si ne moreš želeti lepšega športnega dogodka - v polni dvorani, kjer vsi dihajo s tabo. Prav gotovo je ta pas toliko vaš, kot je moj." Seveda se je Ptujčan zahvalil svoji ekipi, zmago pa je namenil posebnima osebama: "To borbo bi posvetil nekemu posebnežu, ki prav gotovo gleda zdaj doma. Želel bi povedat naslednje: upanje umira zadnje! Prijatelj in oče prijatelja, ki vesta za kaj gre ... Matjaž, to je bilo zate in za tvojega očeta. Upanje umira zadnje!" Pa publika? "Lepa hvala prav vsem, nikoli vas ne bom pozabil! Želim si, da bi se srečali še kdaj."

Psihično zelo naporen dvoboj
"Borba je bila zelo zahtevna, zlasti s psihičnega stališča je bila to ena najtežjih borb. Prvič sem boksal pred toliko domačimi navijači. Poleg tega je na drugi strani stal Rafal, ki ga dobro poznamo in vemo, iz kakšnega testa je. Vedno je čakal na moje napake, poskušal sem ga izzvat, a je vedno čakal na kontra udarec in napad. Nekajkrat mu je to sicer uspelo, a k sreči se mu ni izšlo," je o težko pričakovanem spektaklu povedal Zavec. Željko Mavrović, ki je leta 1998 zaslovel z dvobojem v supertežki kategoriji s svetovnim prvakom Lennoxom Lewisom, je še dodal: "Zavec je bil zelo dobro pripravljen, je kot kamen. Jackiewicz je bil preveč nestrpen, zanj bi bilo bolje, če bi napadal bolj premišljeno. Toda na koncu je zmagal boljši."

Zdaj vendarle v Las Vegas?
"Najprej sem moral dati skozi ta dvoboj, zdaj pa lahko v miru premislim o Las Vegasu. Vsekakor bo to odvisno tudi od menedžerja. Borba v ZDA bi se lahko zgodila ob koncu tega oziroma na začetku naslednjega leta. Vsekakor je velterska kategorija zelo popularna, tu nastopajo izjemni boksarji. Nekaj se govori tudi, da bi ustvarili turnir za 10 najboljših boksarjev na svetu, kjer bi kronali najboljšega," je še povedal Zavec.
Simčič za naslov nokavtiral Madžara
V eni izmed šestih predborb se je predstavil Denis Simčič, ki je po 2 minutah in 25 sekundah 9. runde z nokavtom premagal Istvana Vargo. Sodnik je dvoboj prekinil, Madžara so iz ringa odpeljali na nosilih. "Upam, da z Istvanom ni nič narobe. Zahvalil bi se vsem navijačem, zlasti tistim, ki so prišli iz Goriških brd," je po dvoboju dejal Simčič, ki je osvojil naslov mednarodnega prvaka po verziji WBF v poltežki kategoriji.

Tjaša Kolar je premagala Nemko Aniko Kurzer. Sodnik je z 39:38 prisodil zmago Ravenčanki.

Izidi borb boksarskega spektakla v Stožicah:

1. Tommy Altmann (Nemčija) - Bronislav Kubin (Češka) - supervelterska: dvoboj neodločen
2. Predrag Radošević (Črna gora) - Thomas Hengstberger (Avstrija) - srednja: tehnični nokavt
3. Goran Delić (BiH) - Attila Makula (Madžarska) - lahkotežka: zmaga po točkah
4. Denis Simčič (Slovenija) - Istvan Varga (Madžarska) - poltežka: nokavt
5. Tjaša Kolar (Slovenija) - Anika Kurzer (Nemčija) - mušja: zmaga po točkah
6. Christina Hammer (Nemčija) - Mihaela Dragan (Romunija) - srednja: tehnični nokavt
7. Dejan Zavec (Slovenija) - Rafal Jackiewicz (Poljska) - velterska: zmaga po sodniških odločitvah (117:111, 114:114, 117:111).

Dvorana Stožice, prelepa hvala za vse. Nikoli si ne moreš želeti lepšega športnega dogodka - v polni dvorani, kjer vsi dihajo s tabo. Prav gotovo je ta pas toliko vaš, kot je moj.

Dejan Zavec
Zavec navdušil na spektaklu v Stožicah
V domačem kraju proslavili zmago Zavca