Gimnastični center je bil predan svojemu namenu, kjer naj bi se kalili novi šampioni v najbolj trofejnem slovenskem športu. Foto: BoBo
Gimnastični center je bil predan svojemu namenu, kjer naj bi se kalili novi šampioni v najbolj trofejnem slovenskem športu. Foto: BoBo
Slovenija dobila nov gimnastični center
Odprt gimnastični center

V Ljubljani so namreč odprli nov gimnastični center, s čimer so se uresničile večdesetletne sanje generacij slovenskih telovadcev, ne le Pegana in Petkovška, pač pa tako rekoč vse od Miroslava Cerarja naprej, ki, kot vemo, je svojo kariero končal že davnega leta 1970.

Med načrtovanjem in gradnjo težko pričakovanega vadbenega središča se je pojavljalo ime gimnastični center Cerar-Pegan-Petkovšek, a se zdaj objekt uradno imenuje preprosto Gimnastični center Ljubljana, saj se je pojavil pomislek o poimenovanju po še živečih ljudeh.

11 milijonov vreden športni objekt
Gimnastični center Ljubljana na Viču bo upravljal Javni zavod Šport Ljubljana, vrednost investicije je nekaj več kot 11 milijonov evrov - okoli 75 odstotkov denarja je prišlo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostalo sta prispevali Mestna občina Ljubljana in Fundacija za šport.

Slovenska gimnastika je postregla s številnimi junaki slovenskega športa. Leon Štukelj in Miro Cerar sta edina športnika, ki sta osvojila po dve zlati olimpijski medalji (v ženski konkurenci je to uspelo le Tini Maze). Na igrah pod petimi krogi pa so medalje osvajali še Josip Primožič, Stane Derganc, Edvard Antonijevič, Boris Gregorka, Anton Malej in Janez Porenta. Po osamosvojitvi so nase z medaljami na velikih tekmovanjih opozorili Mitja Petkovšek, Aljaž Pegan in Sašo Bertoncelj.

Deset let po dveh zlatih na SP-ju
"A veste, da še dve leti nazaj nisem verjel, da bo končana? Potem se mi je začelo dozdevati, da ne bo težav. Začel sem verjeti. Vsa vprašanja, da nisem zdržal do dvorane, zavržem. Točno pred desetimi leti sva z Aljažem prišla z zlatima kolajnama s SP. Če na časovni premici vzamete obdobje desetih let, vidite, da sem se na otvoritvi poslovil, zdržal se do nove dvorane. Zdaj se lahko umaknem. Lokomotivo sem pripeljal do sem, moje delo je opravljeno. Zdaj pa želim le še pomagati mlajšim generacijam do rezultatov," je dejal Mitja Petkovšek.

"Super je. Kadarkoli je, je dobro. Bolje bi bilo, če bi bilo prej, ampak vsi smo zadovoljni. Upam, da bo zadeva funkcionirala, kot so si oziroma smo si zamislili. Pogoji so vrhunski. Izgovorov več ne bo. Treba je le še delati," pa je dodal Aljaž Pegan, o tem, da njegovega imena ni več v nazivu dvorane pa je pristavil: "To se odloča lastnik, kakšno bo ime dvorane. Ves čas se je govorilo, da bo to Cerar-Pegan-Petkovšek, zdaj je gimnastični center Ljubljana. Važno je, da je. Lepo pa bi bilo, da bi bilo kot je bilo zastavljeno."

Slovenija dobila nov gimnastični center
Odprt gimnastični center