Janja Garnbret je bila lahko v bavarski prestolnici popolnoma sproščena, saj je bila že pred tekmo skupna zmagovalka sezone v balvanih (prvič v karieri). Pred njo v ženski konkurenci nobena plezalka ni osvojila skupnih seštevkov v težavnosti in balvanih. Edina, ki bi jo lahko ogrozila, Japonka Akijo Noguči, v Münchnu ni nastopila. Foto: EPA
Janja Garnbret je bila lahko v bavarski prestolnici popolnoma sproščena, saj je bila že pred tekmo skupna zmagovalka sezone v balvanih (prvič v karieri). Pred njo v ženski konkurenci nobena plezalka ni osvojila skupnih seštevkov v težavnosti in balvanih. Edina, ki bi jo lahko ogrozila, Japonka Akijo Noguči, v Münchnu ni nastopila. Foto: EPA

Nov uspeh Garnbretove je pred 5.000 gledalci v olimpijskem parku dopolnila 18-letna Mia Krampl, ki je v svojem prvem finalu kljub poškodbi s tretjim mestom osvojila premierne stopničke. Katja Kadić se je uvrstila na šesto mesto. Drugega mesta se je veselila Francozinja Fanny Gibert. Zadnja tekma bo junija v Vailu.

"Res je bilo čudovito tekmovanje, zelo sem se zabavala, tako v kvalifikacijah kot tudi v polfinalu in finalu. Ta množica, ki se je zbrala tukaj, ti da še dodaten zagon in res je bilo zabavno. V finalu sem čutila nekaj pritiska, a sem si dejala, da tekmujem zato, ker uživam v tem, kar počnem. To je tisto, kar sem tudi naredila. Prišla sem iz izolacije in na 'flesh', v prvem poskusu, osvojila zadnji balvan. Počutila sem se res odlično. Zdaj ko sem še tretjič zmagala v Münchnu, si želim zmagati tudi v Vailu. Vem, da bo zelo težko, saj mi v Vailu do zdaj ni uspelo priti v finale. Tako da ... zelo srečna bom že s tem, če se bom v Vailu prebila v finale," je bila prva izjava 20-letne slovenske šampionke po 24. zmagi v svetovnem pokalu.

V finalu je za štiri smeri potrebovala pet poskusov, le v drugem balvanu je vrh "naskakovala" dvakrat. Njena izzivalka Gibertova je potrebovala osem poskusov.

Blestela že v polfinalu
Že pred tekmo zmagovalka skupnega seštevka v balvanih tudi v polfinalu ni dovolila presenečenja. Ne le, da je edina osvojila vrhove vseh štirih smeri, to je naredila z lahkoto in veliko prepričljivostjo.

V svetovnem pokalu se verjetno še ni zgodilo, oziroma vsaj v zadnjem desetletju ne, da razen prvih dveh vodilnih nobena druga od 18 polfinalistk ni osvojila niti enega vrha balvanske smeri. Druga je bila Ukrajinka Jevgenija Kazbekova.

V polfinalni loteriji sta tik pod mejo finala na sedmem in osmem mestu ostali Vita Lukan in Lučka Rakovec. Slovenske nastope v polfinalu pa je na repu uvrščenih, na 17. mestu, zaokrožila Urška Repušič s popolno ničlo.

Nastop Janje Garnbret na zadnjem balvanu in podelitev medalj v Münchnu

Pri moških zmaga v Avstrijo
Moško tekmo je edini Slovenec v finalu Anže Peharc sklenil na petem mestu, na katerem je bil že po polfinalu. Zmagal je Avstrijec Jakob Schubert, drugo mesto je pripadlo Čehu Adamu Ondri, tretji pa je bil domači predstavnik Jan Hojer.

O zmagovalcu je odločil dramatični finalni balvan številka 4. Ondra, najboljši po polfinalu, je imel zmago že skoraj na pladnju, do zadnjega balvana je v enem poskusu osvojil tri vrhove. A finalnega oreha ni mogel streti. Na koncu mu je zmanjkalo časa, zmaga pa je šla v avstrijske roke.

Peharc je nastopil v svojem tretjem letošnjem finalu. V Čongčingu je bil tretji, v Moskvi pa četrti.

Gregor Vezonik in Jernej Kruder sta tekmovanje sklenila na osmem oziroma 11. mestu.

V sobotnih kvalifikacijah so obstali Julijana Kruder, Luka Potočar, Žan Sudar Lovenjak in Matic Kotar.

Garnbretova igraje splezala do vrha