Viki Grošelj je pred tremi leti odigral eno ključnih vlog pri reševanju Tomaža Humarja. Foto: RTV SLO
Viki Grošelj je pred tremi leti odigral eno ključnih vlog pri reševanju Tomaža Humarja. Foto: RTV SLO
Kozjek pogrešan, Miškovič v steni
Pogovor z Miškovičem
Nesreča in reševanje Kozjeka

"Oba sta že izplezala iz najtežje stene. Razvezala sta se, da bi hitreje napredovala. Odločitev, da nadaljujeta posamično, je bila njuna. Očitno je Pavle, ki je bil izkušen alpinist, presodil, da okoliščine to dovoljujejo. Žal se je opast - snežna streha oziroma tvorba, ki jo naredi veter - udrla, tako da je Pavle padel v globino. Za seboj je potegnil tudi vrv, kar je pomenilo, da je moral Dejan sestopiti po drugi strani gore. Trenutno je na višini okoli 5.200 metrov, kjer ga bo poskušal pobrati helikopter, saj je stena pod njim preveč nevarna za spust," je pojasnil Grošelj.

Grošelj ohranja trohico upanja
Kakšne so možnosti, da bi Kozjek vendarle čudežno preživel? "Dokler ne najdejo njegovega trupla, ostaja trohica upanja. So tudi ekstremni primeri, ko so se ljudje vrnili po enem tednu. Nočem verjeti, da Pavleta ni več. Ne gre samo za izgubo prijatelja, ampak tudi svetovne alpinistične zvezde. Mustagh Tower je ena najtežjih dostopnih gora na svetu. Prav zaradi prepadnih sten so se je alpinisti izogibali," je končal Grošelj.

Kozjek padel 2.000 metrov globoko
A kot je dejal načelnik Komisije za odpravo v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije Tone Škarja, je Kozjek padel 2.000 metrov v globino, tako da možnosti za njegovo preživetje praktično ni. Pri njegovem iskanju bodo naredili prelet, da bi ugotovili, ali sploh ostajajo kakšne možnosti, da ga najdejo.

Miškovič: Samo obrnil sem se in Pavleta ni bilo več
Kozjekov soplezalec Dejan Miškovič bo moral na gori preživeti še eno noč, saj pakistanski helikopter v torek zaradi močnega vetra ni mogel leteti višje. TV Sloveniji ga je celo uspelo priklicati. O nesreči je povedal: "Začela sva sestopati z bivaka, veter je bil zelo močan, pihal je od 40 do 60 km na uro. Samo obrnil sem se in Pavleta ni bilo več. Upam, da bodo Pavleta našli. Jaz sem se uspel umakniti na en prostor, kjer sem na varnem in čakam, da pride helikopter ali kakšna druga pomoč."

Česen verjame v uspešnost akcije
Pod goro so medtem prišli tudi trije člani slovenske odprave na K-7, v kateri sta tudi sinova alpinista Toma Česna. Slednji glede na informacije, ki sta mu jih posredovala, meni, da helikopter ne bi smel imeti težav pri reševanju Miškoviča. Akcija se bo predvidoma začela v sredo ob 14.00 po lokalnem času. V Pakistan, kamor naj bi prispela v sredo zjutraj, sta se odpravila tudi Tomaž Humar in Aleš Koželj.

Kozjek izkušen alpinist
Pavle Kozjek, rojen leta 1959, je bil prekaljen alpinist. Na prvo himalajsko odpravo je odšel leta 1983, leta 1997 pa je kot prvi Slovenec na Mt. Everest priplezal brez dodatnega kisika. Osvojil je štiri osemtisočake, tri sedemtisočake in kopico šesttisočakov. Opravil je okoli 1.100 vzponov. Himalaja je bila do zdaj usodna za 19 slovenskih alpinistov.

A. V.

Kozjek pogrešan, Miškovič v steni
Pogovor z Miškovičem
Nesreča in reševanje Kozjeka