Marco Fu je v odločilni 24. igri nanizal 74 točk in dobil dvoboj z Barryjem Hawkinsom. Foto: RTV SLO/Meta Zoran
Marco Fu je v odločilni 24. igri nanizal 74 točk in dobil dvoboj z Barryjem Hawkinsom. Foto: RTV SLO/Meta Zoran
McManus
Škotski četrtfinale je pripadel 45-letnemu Alanu McManusu, ki je ugnal štirikratnega svetovnega prvaka Johna Higginsa. Foto: RTV SLO/Meta Zoran
Selby in Wilson
Mark Selby je večji del posla opravil v že torek dopoldne, ko je Kyrenu Wilsonu prepustil le dve od osmih iger. Foto: RTV SLO/Meta Zoran
Ding
Za Kitajca Džunhuija Dinga pa je bila sreda prost dan. Za izločitev Marka Williamsa sta zadostovala torkova termina (13:3). Foto: RTV SLO/Meta Zoran
Selby
Selby nadaljuje pohod k drugemu svetovnemu naslovu. Foto: RTV SLO/Meta Zoran

Barry Hawkins je dan po veliki zmagi nad O'Sullivanom doživel hud udarec. Z rezultatom 7:1 v prvem delu četrtfinalnega obračuna mu ga je prizadejal Marco Fu (Anglež je v tem času zbral vsega 103 točke).

Potem pa je prišla sreda, ki se je sicer začela z novima dvema izgubljenima igrama, a vznemirjenje po velikem skalpu se je vendarle poleglo. In Hawkins je začel graditi čedalje višje nize. Med 11. in 19. igro skoraj ni zgrešil pomembne kroglice in prednost Fuja je je skopnela na vsega 10:9. Hongkonžanu je nato vendarle uspelo zaustaviti nasprotnika in povedel z 12:9.

Potem pa je sledila končnica, v kateri je Fu uporabil Hawkinsov recept s tekme 2. kroga. Le da se je Fuju uspelo izogniti zadnji odločilni igri, 24. je dobil z izjemnim nizom 74 točk. Moral je potopiti vse kroglice, ki so še ostale na mizi, saj je bila ob Hawkinsovem imenu izpisana številka 60.

"To je bil najboljši niz v mojem življenju. Bil sem pod velikim pritiskom in zadnjo kroglico je bilo izjemno težko potopiti. Pred tem sem storil ogromno napak. Prepričan sem, da se bom zgražal, ko bom gledal posnetek. Ampak k sreči mi je zadnji niz dobro uspel," je odleglo Fuju, medtem ko je Hawkins obžaloval torkove napake. "Izkupiček iz prvega dela me je stal zmage. Nastavil sem si previsoko oviro."

Konec prijateljstva med Selbyjem in Wilsonom
Mark Selby je večji del posla opravil v že torek dopoldne, ko je Kyrenu Wilsonu prepustil le dve od osmih iger. 24-letnik, ki je nase prvič resno opozoril septembra z zmago v Šanghaju, se je v nadaljevanju približal Selbyju, a ne na manj kot dve igri. Vendarle pa mu je v predzadnji z nizom 143 točk uspelo postaviti nov najboljši dosežek turnirja v tej kategoriji (če bi pri tem ostalo, bi ob 33.000 funtih za uvrstitev v četrtfinale zaslužil še dodatnih 10.000).

Ko ga je Selby v zadnji igri postavil v težek položaj za snooker, pa je tudi nasmejal dvorano, saj je Marku dejal: "Sem mislil, da sva prijatelja." Norček iz Leicestra mu je navihano odgovoril: "Sva bila." Wilson si je požel mnogo simpatij in komplimentov, tudi O'Sullivanovega, da gre za bodočega najboljšega igralca na svetu. In tudi zato je nasmejan, z besedami "brez dvoma bom nekega dne svetovni prvak", zapustil Sheffield.

Selby pa nadaljuje pohod k drugemu svetovnemu naslovu: "Večino dvoboja sem igral dobro, ampak čudež je bil, da sem na včerajšnjem večernem terminu izvlekel rezultat 4 : 4. Z lahkoto bi bilo tudi 7 : 1 za Wilsona."

Škotski dvoboj dobil McManus
Najbolj nepričakovano si je polfinale priigral 45-letni Alan McManus, ki je s 13:11 premagal Johna Higginsa. Večino obračuna je bil korak ali dva za štirikratnim svetovnim prvakom, a ob koncu z mirnejšimi rokami dosegel odločilni delni izid 4:0. Med najboljšimi štirimi igralci najprestižnejšega turnirja se je znašel prvič po neverjetnih 23 letih: “Nikoli nisem mislil, da so moji najboljši dnevi v snookerju mimo, saj znam še vedno igrati in sem zelo predan temu športu.”

Potem pa je odhitel v hotel podaljšat svoje bivanje v Sheffieldu, saj je odjavo predvidel za četrtek zjutraj. Je pa zato svojo sobo izpraznil Higgins, ki kljub vsem izkušnjam ni odporen proti pritisku Crucibla: "Na koncu me je prav to zlomilo, njega pač ne."

Ding si je prislužil prost dan
Za Kitajca Džunhuija Dinga pa je bila sreda prost dan. Za izločitev Marka Williamsa sta zadostovala torkova termina (13:3), zadnji je ostal neizkoriščen. Res je, Williams je imel ogromno težav s konico palice (igral je s povsem novo, saj mu je stara dan prej razpadla), a Dingovo nizanje točk je bilo izvrstno – več kot 50 jih je zbral kar v 12 nizih.

Po tekmi je dejal: "Vsak, ki tekmuje s povsem novo konico, ima velike težave. Mark mi je tudi zato ponudil nekaj priložnosti in izkoristil sem jih. Bil sem zelo samozavesten. Vsakič ko sem prišel k mizi, sem imel občutek, da mi lahko uspe dober niz."

Valižan se je celo tako zasedel na svojem stolu, da ga je moral Ding pri izidu 10:2 spomniti, da je čas za premor in da lahko zapusti dvorano. In Williams ni izgubil smisla za humor, hitro je čivknil (sam sebi): "Daj, Willo, s tem si ga zmedel. Glave nima več na pravem mestu." Prav nasprotno, zdi se, da je Dingova glava osredotočena kot že dolgo ne.

Četrtfinale:

McMANUS (ŠKO) - HIGGINS (ŠKO/8) 13:11

DING (KIT) - M. WILLIAMS (WAL/13) 13:3

FU (HKG/14) - HAWKINS (ANG/11) 13:11

WILSON (ANG) - SELBY (ANG/2) 8:13