Pavle Kozjek sodi med najbolj izkušene slovenske alpiniste. Foto: Planinska zveza Slovenije
Pavle Kozjek sodi med najbolj izkušene slovenske alpiniste. Foto: Planinska zveza Slovenije
Dejan Miškovič
Dejan Miškovič je izgubil večino opreme, novico o nesreči je sporočil s pomočjo satelitskega telefona. Foto: Planinska zveza Slovenije
Mustagh Tower
Začrtana smer vzpona na 7.273 metrov visoko goro. Foto: Planinska zveza Slovenije

Skupaj z Dejanom Miškovičem je v ponedeljek začel vzpon na 7.273 metrov visoko goro v Pakistanu. Ko sta preplezala steno, sta se na grebenu med obema vrhovoma razvezala. Takoj nato se je pod Pavletom Kozjekom odlomila snežna opast, zaradi česar je padel čez steno.

Miškovič poklical Kresala
Miškovič naj bi obtičal na približno 6.400 metrih nadmorske višine in naj bi bil brez ustrezne opreme in hrane. Pri sebi je imel le satelistski telefon, s katerim je lahko obvestil Gregorja Kresala, tretjega člana odprave, ki pa je že v domovini, saj je moral odpravo prejšnji teden zaradi bolezni zapustiti.

Po daljšem času Miškovič začel spust
Po besedah Toneta Škarje s Planinske zveze Slovenije je Miškovič po daljšem času začel sestop na drugo lažjo stran gore. Po njegovih besedah naj bi bil nekje na 5.000 metri nadmorske višine.

Humarjeva ekipa že na poti
Proti Islamabadu je že odpotovala slovenska skupina alpinistov, ki jo vodi Tomaž Humar. Ministrstvo za zunanje zadeve poroča, da se je povezalo s pakistanskimi kolegi in eno od reševalnih služb, ki je že začela reševalne aktivnosti.

V Pakistanu so še nekateri drugi slovenski alpinisti, ki s posredovanjem ministrstva v Islamabadu prihajajo na pomoč kolegoma v stiski.

Kdo je Pavle Kozjek?
Pavle Kozjek sodi med najboljše slovenske alpiniste. S plezanjem se je ukvarjal več kot 30 let. Med njegovimi številnimi uspehi omenimo le vzpon na najvišjo goro sveta Mount Everest brez pomoči kisika, še lani pa je navdušil s solovzponom na Čo Oj.

S. J.