Jan Ilar je novi selektor veslaških reprezentanc. Foto: Veslaška zveza Slovenije
Jan Ilar je novi selektor veslaških reprezentanc. Foto: Veslaška zveza Slovenije

Glavni cilj novega selektorja, ki ga je danes na to funkcijo imenoval predsednik VZS-ja Jošt Dolničar, bo, kot so izpostavili pri VZS-ju, tvorno sodelovanje med selektorjem, klubi in trenerji pri doseganju vrhunskih rezultatov v vseh starostnih kategorijah, vrhunec pa bo evropsko prvenstvo leta 2023 na Bledu.

Letošnja veslaška sezona se bo začela z EP-jem v Vareseju na začetku aprila, SP v Šanghaju bo konec oktobra. Vmes bodo še olimpijske igre v Tokiu, kamor pa se mora ena od slovenskih posadk še uvrstiti skozi evropske oziroma svetovne kvalifikacije. Svetovni pokal pa bo potekal v Zagrebu, Luzernu in Sabaudii v Italiji.

Ilar je 35-letni Ljubljančan, nekdanji veslač, ki se je že zelo mlad podal v trenerske vode. Najprej je deloval v klubu, že leta 2008 pa na mladinskem SP-ju prvič vodil reprezentančno posadko. Odtlej redno sodeluje v reprezentancah, največ v kategorijah mladincev in članov do 23 let, delno pa tudi v članski kategoriji. V tej je največje uspehe dosegel z lahkim dvojnim dvojcem Cvet-Malešič in Matejem Rojcem. Sodeluje tudi v razvojnem programu Mednarodne veslaške zveze in pri organizaciji mednarodnih taborov in seminarjev na Bledu, so novega prvega stratega predstavili na VZS-ju.

"Poudarek bom dal dobremu sodelovanju klubskih trenerjev v reprezentančnem programu in pravočasnemu načrtovanju posameznih reprezentančnih dejavnosti. Ob tem bomo izkoristili tudi znanja in izkušnje Espersena, ki je podoben način delovanja z doseganjem vrhunskih uvrstitev na najvišjih tekmovanjih že uspešno vpeljal v nekaterih drugih državah. Nujno moramo slediti postavljenim standardom pri sestavi in pripravi reprezentančnih posadk. Naš skupni cilj so vrhunski rezultati, za kar moramo okrepiti naš program iskanja talentov in nabor tekmovanj za mlade veslače," je ob imenovanju pojasnil Ilar.

Pri delovanju oziroma pripravi programa pa bo VZS sodeloval tudi z Mortenom Espersenom, priznanim danskim strokovnjakom, ki je nazadnje do uspeha pomagal irski reprezentanci, so še dodali na zvezi.

EP na Bledu eden glavnih ciljev novega selektorja Ilarja