Janja Garnbret se že pri 17 letih veseli naslova svetovne prvakinje v članski konkurenci. Foto: www.alesfevzer.com
Janja Garnbret se že pri 17 letih veseli naslova svetovne prvakinje v članski konkurenci. Foto: www.alesfevzer.com
Garnbretova navdušila v Parizu
Garnbretova druga Slovenka z zlatom na SP

17-letna Garnbretova, ki je letos debitantka v članski konkurenci, je v finalni smeri prišla do vrha in se veselila izjemnega uspeha. Najboljša je bila tudi v kvalifikacijah in polfinalu.

Gre za šele drugo slovensko zlato kolajno na članskih svetovnih prvenstvih. Predtem je zlato kolajno leta 2001 v Winterthuru osvojila Martina Čufar. Za Mino Markovič je to druga medalja na SP-jih. Pred dvema letoma je osvojila srebro.

Vrh smeri je dosegla še Belgijka Anak Verhoeven, ki pa je bila zaradi slabšega polfinala na koncu srebrna. Svetovna prvakinja izpred dveh let Južna Korejka Jain Kim je bila četrta.
Ko je vpela vrh smeri, so se pokazale solze
"V tistem trenutku, ko sem vpela vrh smeri, so se pokazale solze in res sem bila vesela, ker sem res trdo delala za to. In tudi zdaj sem še bolj vesela. Mislim, da bo jutri to vse še bolj prišlo za mano, tako da bo veselje jutri še večje. Na svetovno prvenstvo sem šla čisto brez pričakovanj, brez obremenjevanja, kakršnega koli pritiska s strani medijev. Ker je to moje prvo svetovno prvenstvo, sem se tako odločila, da je čisto vseeno, kaj se zgodi, kajti letos sem že dovolj pokazala. Govorila sem si, da sem še mlada in da imam še čas celo kariero, da postanem svetovna prvakinja. Na tem svetovnem prvenstvu je bila glava pomembnejša kot moja fizična moč, ampak izkazalo se je, da je bilo treba samo uživati, narediti vse, kar lahko naredim, se sploh ne obremenjevati in plezati brez pritiskov," je dejala nova svetovna prvakinja Garnbretova.

Paraplezalec Gregor Selak si je v petek priplezal bronasto kolajno v kategoriji Rp3, kar je druga slovenska kolajna na svetovnih prvenstvih v športnem paraplezanju.

V nedeljo bo v igri za medaljo tudi Domen Škofic. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti je bil v polfinalu drugi. Moški finale se bo začel ob 15.30.

 
Težavnost, ženske, finale:
 1. Janja Garnbret (Slo)             vrh
 2. Anak Verhoeven (Bel)             vrh
 3. Mina Markovič (Slo)              43+
 4. Jain Kim (JKo)                   43+
 5. Jessica Pilz (Avt)               43+
 6. Julia Chanourdie (Fra)           25+
 7. Claire Buhrfeind (ZDA)           23+
  . Magdalena Röck (Avt)             23+
  . Alina Ring (Švi)                 19
...
21. Rebeka Kamin (Slo)
27. Tjaša Kalan (Slo)

Balvani, finale, moški:
 1. Tomoa Narasaki (Jap)      
 2. Adam Ondra (Češ)               
 3. Manuel Cornu (Fra)            
...
11. Jernej Kruder (Slo)
45. Gregor Vezonik (Slo)

Garnbretova navdušila v Parizu
Garnbretova druga Slovenka z zlatom na SP