Po poškodbi palca na levi nogi se Janja Garnbret vrača na tekme svetovnega pokala. Foto: Reuters
Po poškodbi palca na levi nogi se Janja Garnbret vrača na tekme svetovnega pokala. Foto: Reuters

Češka prvič po 14 letih gosti tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju. Nazadnje se je karavana na Češkem ustavila leta 2009 v Brnu, ko je bila na sporedu preizkušnja v težavnosti. Takrat je bila Janja Garnbret stara deset let, kar pomeni, da bo v Pragi na Češkem tekmovala prvič.

Češki organizatorji so v tekmovalnem biltenu slovensko olimpijsko ter večkratno evropsko in svetovno prvakinjo uvrstili med glavne zvezdnice tekme. Za 24-letno Slovenko so uporabili zelo zanimivo primerjavo. Označili so jo "za neke vrste Usaina Bolta ženskega športnega plezanja".

"Veselim se vrnitve v svetovni pokal oziroma končno začetka sezone tudi zame. To je bila najdaljša odsotnost od tekem v svetovnem pokalu v moji karieri. V Pragi še nisem tekmovala, zato bo tudi iz tega vidika nekaj novega," je pred prvo letošnjo tekmovalno preizkušnjo neučakana slovenska športna plezalka.

Izpustila prve tri tekme sezone

"Dobro sem trenirala in v Prago odhajam pripravljena ter maksimalno motivirana," je dodala Janja Garnbret, ki je v svetovnem pokalu nazadnje tekmovala pred več kot osmimi meseci, ko je 26. septembra zmagala na tekmi v težavnosti v Džakarti. Olimpijska prvakinja je zaradi poškodbe palca na levi nogi izpustila uvodni del sezone in tekme na Japonskem, v Južni Koreji in ZDA.

Od Slovenk bodo v kvalifikacijah ob 16.00 nastopile tudi Katja Debevec, Julija Kruder, Lučka Rakovec in Lucija Tarkuš. Že dopoldne bodo kvalifikacije imeli plezalci: na startu kvalifikacij z začetkom ob 9.00 bodo tudi Zan Lovenjak Sudar, Gregor Vezonik, Anže Peharc in Jernej Kruder, novi rekorder po številu nastopov v balvanskem svetovnem pokalu (84).