V središču Tokia so že očistili in pripravili zemljišče za začetek gradnje stadiona, katerega natečaji in izbrani načrt so močno razburjali japonsko javnost tako zaradi preveč futurističnih idej kot zlasti zaradi astronomskih stroškov. Foto: EPA
V središču Tokia so že očistili in pripravili zemljišče za začetek gradnje stadiona, katerega natečaji in izbrani načrt so močno razburjali japonsko javnost tako zaradi preveč futurističnih idej kot zlasti zaradi astronomskih stroškov. Foto: EPA
Pogled na središče Los Angelesa z osrednjo prometno žilo Mullholland Drive
Los Angeles leto dni pred dokončnim izborom postaja favorit za izvedbo poletnih olimpijskih iger 2024. Foto: Reuters

Gradnja novega osrednjega nacionalnega stadiona v Tokiu se bo začela decembra z več kot enoletno zamudo, potem ko je bila administracija premierja Šinza Abeja deležna številnih kritik zaradi astronomskih stroškov.

Stadion bodo v skladu z načrti dokončali konec novembra 2019, s petmesečno zamudo, zaradi česar so že morali na novo določiti prizorišče finala svetovnega prvenstva v ragbiju, ki bo leta 2019 potekalo na Japonskem.

Preveč futuristični in predrag stadion Zahe Hadid
Po prvotnih načrtih slovite, zdaj že pokojne britansko-iraške arhitektke Zahe Hadid bi stroški gradnje stadiona znašali več kot 1,8 milijarde evrov. Japonska vlada je po ostrih kritikah javnosti zaradi prevelike razsipnosti in preveč futurističnega videza stadiona preklicala izbrani projekt in naročila novega. Odločila se je za načrt domačega arhitekta Kengoja Kume, stadion pa bo izdelal gradbeni velikan Taisei, ki je obljubil, da stroški ne bodo presegli zgornje meje 1,38 milijarde evrov.

Kljub rezom kritična javnost ni zadovoljna z vladnim čezmernim trošenjem, saj se največji kritiki olimpijskega projekta bojijo, da bo ta na koncu Japonsko stal pretiranih 26 milijard evrov.

Kalifornija obljubila četrt milijarde pomoči
Los Angeles lahko, če dobi organizacijo olimpijskih iger 2024, računa na finančno pomoč četrt milijarde dolarjev (224 milijonov evrov).

Jerry Brown, guverner zvezne dežele Kalifornije, je to organizacijskemu komiteju LA2024 obljubil v četrtek zvečer. Kot je poročal časopis Los Angeles Times, računa mesto na skupni vložek šest milijard ameriških dolarjev (pet milijard evrov). Izdatke naj bi prireditelji v veliki meri pokrili s prodajo televizijskih pravic, pokroviteljskimi sredstvi in drugimi prihodki. Organizatorji računajo na dobiček 161 milijonov dolarjev.

Potem ko se je iz boja za organizacijo umaknil Rim, ostajata v igri za OI 2024 poleg Los Angelesa še Pariz in Budimpešta. Odločitev o prireditelju bo Mednarodni olimpijski komite sprejel 11. septembra 2017 v perujski prestolnici Lima.