Pittsburgh je Super Bowl osvojil še v letih 1975, 1976, 1979, 1980 in 2006. Foto: EPA
Pittsburgh je Super Bowl osvojil še v letih 1975, 1976, 1979, 1980 in 2006. Foto: EPA
Santonio Holmes je takole obsedel po doseženem odločilnem touchdownu. Foto: EPA
Eden izmed odločilnih trenutkov tekme. James Harrison je prestregel žogo in pretekel rekordnih 100 yardov. Namesto da bi Arizona povedla, si je Pittsburgh priigral 10 točk naskoka. Foto: EPA
Odlični Kurt Warner je uspešno opravil 31 od 43 podaj za tri touchdowne in 377 jardov. Prestreženo je imel eno žogo. Foto: EPA
Ben Roethlisberger je uspešno opravil 21 od 30 podaj za en touchdown in 256 jardov. Imel je eno prestreženo podajo. Foto: EPA
Lovilec Larry Fitzgerald tudi tokrat ni zatajil Dosegel je dva touchdowna in v celotni končnici postavil tri rekorde. Foto: EPA
Seveda tudi tokrat ni šlo brez zmagovalnega zalivanja z ledeno mrzlim Gatoradom. Foto: EPA
Glavni zvezdnik šova med polčasoma je bil neuničljivi rocker Bruce Springsteen. Foto: EPA
Holmes prinesel šesti naslov Pittsburghu

Navijači na Raymond James Stadiumu v Tampa Bayu in gledalci po svetu so spremljali odlično tekmo, katere razplet je bil negotov vse do konca. Arizona je po zaostanku 7:20 ujela priključek in celo povedla (23:20), a Pittsburgh je udaril še zadnjič v sezoni. V zadnji minuti je Ben Roethlisberger podal v končno cono do Santonia Holmesa, ki je žogo ujel in se s konico kopačk dotaknil tal, kar je bilo dovolj za spremembo izida in končno zmago. Cardinalsi so do konca imeli še 35 sekund, vendar jim v tem času ni uspelo več spremeniti rezultata.

Desno si lahko ogledate vrhunce 43. Super Bowla.

Steelersi najboljša ekipa v obdobju Super Bowla
V 90. letih sta do pete zmage na Super Bowlih prišli ekipi San Francisco 49ersev in Dallas Cowboysev, pred tremi leti pa je to uspelo še Steelersom. Moštvo iz Pittsburgha ima s to zmago tako že šest zmag Super Bowla, kar ga uvršča na vrh moderne dobe Lige NFL. Trener Steelersov Mike Tomlin je z moštvom drugo sezono, Super Bowl pa je osvojil kot najmlajši trener doslej. Podajalec Steelersov Roethlisberger je v ekipi peto sezono in ima zdaj dva šampionska prstana, kar je prav tako odličen dosežek. Hitreje je do dveh prstanov prišel le zvezdnik New England Patriotsev, Tom Brady.

Uvodna četrtina povsem v znamenju Jeklarjev
Na tribunah so bili številneje zastopani navijači Steelersov, ki so zopet vihrali z rumenimi brisačami, zaščitnim znakom kluba. Petkratni prvaki so začeli odlično. Že v prvem napadu so prišli povsem na rob končne cone. Roethlisberger je stekel v cono, ki prinaša touchdown, a sodniki so po pregledu posnetka ugotovili, da se je prej dotaknil tal, in tako so Jeklarji začeli nabirati točke s prostim strelom (3:0). Sledil je prvi napad Kardinalov, a ti so zbrali le 3 jarde, kar je bilo tudi vse za moštvo iz Arizone v prvih 15 minutah. Zopet so bili na vrsti Steelersi in ponovno jim je šlo odlično in do konca četrtine so prišli na 7 jardov do končne cone.

Kardinali prišli do svojih trenutkov
Tudi začetek druge četrtine se je nadaljeval v slogu prve. Pittsburgh je hitro dosegel prvi touchdown na tekmi. Uspešen je bil Gary Russell (10:0). Sledil je napad Cardinalsov, v katerem so končno prikazali nekaj tega, kar jih je krasilo v letošnji končnico. V 9 akcijah so dosegli 83 jardov in touchdown za znižanje izida na ¸10:7. Obramba Steelersov je odlično ustavljala najboljša lovilca Arizone, Fiztgeralda in Boldina. Podajalec Kurt Warner je tako moral iskati druge rešitve. Pri toucdownu je podal do Bena Patricka. Temu sta sledili dva, na vsaki strani ena, kratka in neuspešna napada. Znova je bil na vrsti Pittsburgh, a je že v drugi akciji napada Karlos Dansby prestregel žogo. To so bile minute Cardinalsov. Imeli so odlično izhodišče za vsaj izenačenje izida.

Namesto vodstva Arizone Pittsburgh pobegnil na +10
Do konca prvega polčasa sta ostali še dve minuti in Arizoni je uspelo priti na en jard do končne cone, potem pa je sledila neverjetna akcija. Warner je podal proti Anquanu Boldinu, žogo pa je prestregel James Harrison in pretekel celo igrišče do nasprotne končne cone in dosegel touchdown. Jeklarji so mu z odličnim blokiranjem pripravili prosto pot. Kardinali so ga tik pred koncem podrli, a bili so malce prepozni in touchdown je bil veljaven. Ta tek za 100 jardov je bila najdaljša akcija vseh Super Bowlov. Prejšnji rekord je imel Desmond Howard (99 jardov, Green Bay, 31. Super Bowl). Izid polčasa je bil 17:7.

Tretja četrtina precej mirna
Drugi polčas se je začel z napadom Cardinalsov. Ti so dosegli 27 jardov in nato predali žogo. Bolje je šlo Steelersom, ki so prišli globoko rdečo cono (zadnjih 20 jardov pred končno cono) Arizone. Podobno kot v prvi četrtini pa so tudi tokrat obrambni igralci Arizone odlično branili vstop v končno cono. Pittsburgh je že zadel prosti strel, a sodnik je dosodil prekršek Kardinalov in Jeklarji so imeli nov prvi poskus. Obramba se je znova izkazala in tokrat je proti strel obveljal (20:7) Moštvo Arizone si je na celi tekmi privoščilo preveč prekrškov. Skupaj jih je bilo kar 11, izgubljena "jardaža" pa je znašala zaradi prekrškov 106 jardov. Veliko teh prekrškov je bilo nepotrebnih, kar je gotovo posledica velikega vložka, ki ga ima Super Bowl. Poleg tega pa je večina igralcev Arizona v Super Bowlu nastopila prvič. Pred zadnjimi 15 minutami je bil rezultat že 20:7 in ob močni obrambi Jeklarjev se je razlika zdela že ogromna.

Malo manjkalo do rekordnega povratka
Razlika je bila velika, a Kardinali se tega niso ustrašili. Igrali so pametno in v svojem drugem napadu dosegli touchdown za znižanje na šest točk razlike. Warner je vrgel kratko podajo Fitzgeraldu (20:14). Steelersi so bili v tem delu tekme nemočni in kaj drugega od predaje žoge jim ni preostalo. Takoj za njimi so predajali tudi Kardinali. Ta predaja pa je bila odlična, saj so prizemljili žogo le dva jarda od končne cone. Roethlisberger je imel tako težko delo, a v tretjem poskusu je žogo le spravil do Holmesa, vendar so sodniki piskali prekršek, kar je pomenilo safety, ki prinaša dve točki. Tri minute pred koncem je bil izid 20:16 in žoga je bila znova pri Cardinalsih. Warner je vrgel odlično podajo do Fitzgeralda, ta pa je stekel vse do končne cone za svoj drugi touchdown večera in sedmi v končnici. Arizona je manj kot 3 minute do konca tekma prvič povedla (23:20) in se vrnila po zaostanku za 13 točk. Če bi ostalo pri tem izidu, bi bil to nov rekord Super Bowlov, saj je doslej največji zaostanek, ki je bil še dovolj za zmago znašal 10 točk. To se je zgodilo v 22. Super Bowlu, ko so Washington Redskinsi zaostajali 0:10 proti Denver Broncosom.

Naveza Roethlisberger-Holmes
Dobri dve minuti pred koncem so Jeklarji začeli zadnji napad v sezoni. Sprva so se premikali počasi, nato pa je minuto pred koncem Roethlisberger podal do Holmesa, ta pa je stekel na 6 jardov od končne cone. Dve akciji pozneje je Roethlisberger ponovno podal do Holmesa, ki je žogo ujel in dosegel svoj prvi TD na tekmi za novo vodstvo s 27:23. Do konca je ostalo še 35 sekund, Warner je poskušal pripraviti zadnji čudež sezone, a po sumljivi sodniški odločitvi je žoga znova pripadla Jeklarjem in tekme je bilo konec.

Holmes MVP, Fitzgeraldu 3 rekordi
Santonio Holmes
je z 9 ulovljenimi podajami zbral 131 jardov in 1 touchdown, kar je bilo dovolj za nagrado najkoristnejšega igralca Super Bowla. Pri Cardinalsih je bil letos najboljši lovilec Larry Fitzgerald, ki je v končnici ene sezone postavil mejnike, ki jih bo težko preseči. Dosegel je 7 touchdownov (prej rekord 6), ujel 29 podaj (prej rekord 27) in zbral 546 jardov, kar je še posebej izjemno. Prejšnji rekord je bil star 20 let, znašal pa je 409 jardov.

"Kakšnih 60 minut"
Jeklarji slavijo 6. naslov prvaka Lige NFL. Noislec obrambe Pittsburgha James Farrior je po tekmi povedal: "Kakšnih 60 minut. Do odločitve je prišlo v zadnjem napadu in uspelo nam je." Holmes je spregovoril o zadnje TD-ju: "Vem, da je bil touchdown, prepričan sem. Pozoren sem bil na dotik, o zmagi ni dvoma." Hines Ward je ujel dve podaji, po tekmi pa povedal: "Nikoli nismo dvomili o sebi niti za sekundo. Holmes je danes resnično pokazal, kakšen igralec je."

Arizona bo še čakala
Moštvu, ki je nekoč domovalo v Chicagu, tako niti po 61 letih ni uspelo ponovno zmagati v Ligi NFL. Brez dvoma je že nastop v Super Bowlu največje presenečenje letošnje sezone in tako sezono bodo izredno težko ponovili. Znova se je potrdilo, da obramba dobiva prvenstva in na tem področju bodo morali Kardinali v prihodnje še veliko postoriti, če bodo želeli biti redni udeleženci končnice v prihodnjih sezonah. Odprto ostaja tudi vprašanje glede podajalca, saj se je Warnerju s koncem sezone iztekla 3-letna pogodba.

43. Super Bowl:
PITTSBURGH - ARIZONA
27:23 (3:0, 14:7, 3:0, 7:16)

Jure Kocjančič

Holmes prinesel šesti naslov Pittsburghu