Bo Ben Roethlisberger popeljal Pittsburgh do drugega naslova v zadnjih štirih letih? Foto: Reuters
Bo Ben Roethlisberger popeljal Pittsburgh do drugega naslova v zadnjih štirih letih? Foto: Reuters
Igralci so imeli v torek t. i. media day, na katerem so bili ves dan na voljo novinarjem in fotografom. Foto: EPA
Podajalec Arizone Kurt Warner je leta 2000 St. Louis Ramse popelja do Super Bowla. Foto: EPA
Larry Fitzgerald
Glavna tarča Kurta Warnerja bo Larry Fitzgerald. Foto: EPA
Glavna zvezda letošnjega šova med polčasoma bo Bruce Springsteen. Foto: EPA

Jeklena zavesa je izraz, ki se je uveljavil v 70 letih, ko so igralci Pittsburgha s pomočjo svoje fantastične obrambe kar 4-krat osvojili Super Bowl. Obramba je bila ključna za uspeh tudi letos. Že od prvega tedna je uspešno preprečevala napade nasprotnikom in Pittsburgh je celo sezono veljal za ekipo z najboljšo obrambo v ligi.

Neodločni Roethlisberger
Nekaj težav je bilo z napadom. Podajalec Ben Roethlisberger je bil prevečkrat neodločen in držal žogo v svojih rokah predolgo. Kljub vsemu pa je obramba, ki je nasprotnikom povprečno prepustila le 237 jardov in 14 točk, skoraj vedno držala stik z nasprotniki in tako omogočila, da je napad imel priložnost za zmago vse do konca.

Na Super Bowlu sedmič v 35 letih
Velikokrat se je zgodilo, da je Pittsburgh zmagal v zadnjih trenutkih. Še danes si strokovnjaki niso enotni, ali je touchdown iz tekme proti Baltimoru, ki je prinesel zmago 13:9, veljaven. Seveda rezultata za nazaj ni mogoče spremeniti in Steelersi so sezono končali z 12 zmagami na 16 tekmah. Visoka uvrstitev po rednem delu jim je prinesla teden dni počitka in tekmo proti San Diegu v polfinalu konference. V tej tekmi so Jeklarji prikazali presenetljivo veliko v napadu in tekmo prepričljivo dobili s 35:24. V konferenčnem finalu so se še tretjič letos srečali s tekmeci iz Baltimora. Pittsburgh, ki je povsem onemogočil napad nasprotnikov, je zmagal 23:14 in se tako sedmič v 35 letih uvrstil v Super Bowl.

Steelersi naskakujejo šesti naslov
Moštvo iz Pittsburgha se bo v nedeljo potegovalo za nekaj, kar ni uspelo še nikomur. Ko sta se dve ligi združili v NFL, je nastal Super Bowl, tekma med prvakoma konferenc NFC in AFC. Na vrhu po številu zmag so trenutno 3 moštva. Pittsburgh Steelers, Dallas Cowboys in San Francisco 49ers imajo po 5 zmag. Prve štiri je Pittsburgh zbral v drugi polovici 70. let, peto pa dodal tri leta nazaj. Sedaj se torej poteguje za rekordni 6 naslov. V celotni zgodovini ameriškega nogometa pa bo še zelo dolgo na vrhu kraljevalo moštvo Green Bay Packersov, saj so ti kar 12-krat osvojili naslov. Sledijo jim Chicago Bearsi z 9 in New York Giantsi s 7 naslovi. Zanimivo, da Pittsburgh, Dallas in San Francisco pred letom 1972 nimajo zmage.

Arizona blestela v napadu, naveza Warner-Fitzgerald odlična
Še vedno drži, da obramba dobiva prvenstva, a kot kaže, se v Arizoni bolj zanašajo na rek, da je napad najboljša obramba. Obramba Arizona je šele 19. v ligi in na podobne razplete tekem kot igralci Pittsburgha ne morejo računati. Cardinalsi se lahko pohvalijo z izjemnim napadom, ki je po statistiki 4. v ligi. Na tekmo doseže 366 jardov in 27 točk. Izjemni podajalec Kurt Warner je dosegel skoraj 2-krat več TD-jev kot Roethlisberger. Svoje podaje je lahko podajal proti dvema odličnima lovilcema. Larry Fitzgerald je zbral 17, Anquan Boldin pa 12 TD-jev. V končnici zaradi poškodbe več igra Fitzgerald, ki je v 3 tekmah zbral že 5 touchdownov.

Arizona v končnico z le devetimi zmagami
Cardinalsi so nastopali v izjemno šibki diviziji in že po polovici rednega dela je bilo jasno, da si bodo kmalu zagotovili mesto v končnici. Ostale 3 ekipe so bile letos zelo slabe. Proti koncu so se pobrali igralci San Francisca, a Arizona je bila že predaleč. Cardinalsi so končali redni del z le 9 zmagami, zelo slabe pa so bile predstave v decembru. Proti Vikingom so izgubili 14:35, proti Patriotom pa kar 7:47. V zadnji tekmi rednega dela so sicer premagali Seattle, a zaradi omenjenih 2 porazov nihče ni verjel, da lahko Arizoni karkoli uspe. Še več, mnogi so se spraševali, če je tak sistem še pravičen. Arizoni je bilo v šibki diviziji za končnico dovolj 9 zmag, New Englandu pa v močni diviziji na vzhodu tudi 11 zmag ni zadostovalo. Kljub vsemu je Arizona je šokirala ves športni svet in premagala favorizirane Atlanta Falconse, v naslednjih dveh tednih pa že v prvem polčasu pometla s Carolino in Philadelphio. Pred vsako tekmo so strokovnjaki Cardinalsom pripisali izjemno malo možnosti, a ti se kar niso ustavili. Tudi v Super Bowlu moštvo iz puščave ni favorit, a to ga letos še ni ustavilo.

Warner čakal 7, Cardinalsi dolgih 61 let
Neverjeten je podatek, da so Cardinalsi čakali kar 61 let, da so se ponovno uvrstili v finale Lige NFL. Takrat Super Bowla še ni bilo, prav tako pa je bilo ekip mnogo manj, le 10. Cardinalsi, ki so takrat prebivali v Chicagu, so v finalu premagali Philadelphio in si tako zagotovili drugo zmago v NFL-u in do danes zadnjo. Izredno zanimiva je tudi zgodba podajalca Kurta Warnerja. Tega so najprej poslali v nižje lige ameriškega nogometa, nato pa so ga v svoje vrste sprejeli Ramsi, ki jih je Warner leta 2000 popeljal do Super Bowla. Nato zopet ni šlo, Warner je pristal pri Giantsih, nato pa podpisal 3-letno pogodbo s Cardinalsi, ki se izteče po letošnji sezoni. Morda je nov vrhunec kariere, 3. nastop v Super Bowlu, njegova zadnja tekma v NFL.

Kaj lahko pričakujemo v nedeljo?
Kaj bo torej prinesla tekma v nedeljo? Steelersi bodo znova stavili na svojo obrambo, a napad Cardinalsov je nekaj povsem drugega kot Ravensov iz finala konference. Če bodo hoteli zmanjšati učinkovitost Arizone, bodo morali najprej ustaviti Warnerja, kar pa v končnici v prvem polčasu proti Cardinalsem ni uspelo še nikomur. Prvo tekmo sta moštvi odigrali daljnega leta 1933, ko so bili boljši takrat še Pittsburgh Pirates s 14:13. Na zadnje sta se ekipi srečali v lanski sezoni, ko so slavili Cardinalsi (21:14). Po napovedih strokovnjakov naj bi imela Arizona le 30 % možnosti za uspeh. Letos smo že videli, da tudi obramba Jeklarjev ni bila dovolj za uspeh. Cardinalsi bodo igrali tako kot že celo končnico in poskušali pripraviti še zadnje presenečenje v letošnji sezoni. Sezona Arizone spominja na lansko sezono Giantsov, ki jim decembra nihče ni pripisoval možnosti za naslov, potem pa igrali vse bolje in prišli na sam vrh.

Super Bowl, več kot tekma
Veliki finale ameriškega nogometa je vrhunski športni dogodek. Prizorišče bo letos na jugovzhodu ZDA v Tampi. Lani se je prvič zgodilo, da je cena nekaterih vstopnic presegla mejo 1.000 dolarjev, cena za 30 sekundni reklamni spot pa je letos neverjetnih 3 milijone dolarjev. Super Bowl je z naskokom najbolj gledan športni dogodek v ZDA, v svetovnem merilu pa najbolj gledan športni dogodek, ki se ponavlja vsako leto. Vsi ti podatki pričajo, da Super Bowl ni le športni dogodek, ampak velik šov. Temu primerno vsako leto med polčasoma na stadionu nastopijo največje glasbene zvezde. Letos bo to Bruce Springsteen.

Jure Kocjančič