Andraž Jereb je Sloveniji priboril prvo zmago na SP-ju. Foto: Reuters
Andraž Jereb je Sloveniji priboril prvo zmago na SP-ju. Foto: Reuters

Jereb je v osrednji večnamenski budimpeški dvorani Laszlo Papp, ki gosti prvenstvo, pokazal dobro formo. V dvoboju s tekmovalcem iz Toga si je že po dobri minuti pripravil končni prijem, obvladoval pa je tudi drugi dvoboj z Belgijcem.

Van Gansbeke se je le branili
Borec Bežigrada je bil aktivnejši in po mili volji skušal z napadi, van Gansbeke pa se je le branili, kar so sodniki kaznovali z dvema opominoma za Belgijca. Tekmec je zaradi kazni postal aktivnejši šele v zadnji tretjini dvoboja. V podaljšku pa je Jereb že po 20 sekundah skušal z novim napadom, nasprotnik pa je neuspelo akcijo izkoristil za protinapad in davljenje ter napredovanje v tretji krog.

Napad se je izkazal za usodnega
Mnenja so bila po nastopu o zadnjem napadu Jereba vsekakor deljena, saj je bil Belgijec zaradi kazni tisti, ki je bil prisiljen v napadalne akcije, v nasprotnem pa bi mu grozil nov opomin in poraz, tekmovalec iz Žirov pa bi zaradi nekaznovanosti lahko čakal na napako nasprotnika, a se je sam odločil za nov napad, ki se je izkazal za usodnega.

Žal je moral dvoboj predati
"Tudi meni se zdi, da sem bil boljši skozi cel dvoboj in vse je kazalo, da bo treba le še ena dobra akcija za oceno. Trikrat sem Belgijcu že rušil ravnotežje, a se je vsakič izvil, v podaljšku pa sem šel na vse ali nič. Napadel sem, morda bi ob akciji lahko sodili tudi drugače, a tega niso, tekmecu pa je roka ostala v položaju za davljenje in žal sem moral dvoboj predati. Glede na vse skupaj se ni izšlo tako, kot sem si sam želel," je po tekmi dejal 25-letni Jereb, ki se je na tatamije uspešno vrnil po lanski težji poškodbi kolena.

O tem, ali se je v podaljšku brez potrebe in prezgodaj odločil za napad, pa je ocenil: "Zlata točka je vedno tvegana. Večina sodnikov stremi k temu, da se hitro dosojajo kazni. Sam bi lahko dobil še dve, a želel sem si zaključiti prej, saj sem čutil, da Belgijec več ne more. Imel pa je malo sreče in končalo se je, kot se je."

V sredo bo v kategoriji do 73 kg nastopil mladi Martin Hojak, eden tistih, ki jih septembra čaka nastop na mladinskem evropskem prvenstvu v Mariboru.