Niko Testen, Martin Srabotnik in Peter Kauzer (z leve) so Sloveniji priborili novo medaljo. Foto: Nina Jelenc
Niko Testen, Martin Srabotnik in Peter Kauzer (z leve) so Sloveniji priborili novo medaljo. Foto: Nina Jelenc

Med kajakaši so zlato medaljo osvojili Francozi (91,64), drugi so bili Slovaki (+1,85), tretji pa Slovenci (+3,20) v postavi Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen.

Slovenci so dobili dve kazenski sekundi, a nihče ne ve, kako je prišlo do dotika. "Je lep začetek prvenstva, čeprav je malce grenkega priokusa, ker nihče ne ve, kje smo udarili, tudi na videu se ne vidi ničesar, ampak niso želeli spremeniti odločitve. Na koncu smo bili tretji in ne drugi. Ne glede na to, kolajna je kolajna, moštvene vožnje so vedno tombola, vse mora 'zlaufati'. Tudi danes smo lahko videli, kako hitro se lahko pripeti napaka. Jiri Prskavec, ki je aktualni olimpijski prvak, je šel mimo vrat. S tem so nam Čehi dali možnost, da smo na stopničkah. Super. Zdaj pa upam, da bomo v tem ritmu nadaljevali do konca prvenstva," je povedal Kauzer.

Pri kajakašicah je zlato odšlo v Veliko Britanijo (101,24), na odru za zmagovalke pa so jim družbo delale še Čehinje (+5,47) in Slovakinje (+6,48). Slovenkam Evi Terčelj, Urši Kragelj in Ajdi Novak je do medalje zmanjkalo 51 stotink sekunde.

Slovenski kajakaši na poti do medalje. Foto: Youtube
Slovenski kajakaši na poti do medalje. Foto: Youtube

Kanuisti dvakrat peti

Med kanuisti so prvaki postali Francozi (95,34), srebrni so bili Čehi (+0,69), bronasti pa Slovaki (+5,49). Slovenska trojka Benjamin Savšek, Luka Božič in Klemen Vidmar je tekmo končala na petem mestu (+6,66).

Med kanuistkami so bile najhitrejše Čehinje (110,43), medaljo so osvojili še čolni Španije (+1,57) in Rusije (+7,62). Slovenke (+8,95) v postavi Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak so bile prav tako pete.

Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič so bili tretji v šprinterskem spustu. Foto: Nina Jelenc
Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič so bili tretji v šprinterskem spustu. Foto: Nina Jelenc

Bron tudi v šprinterskem spustu

Popoldne so bron osvojili tudi slovenski kajakaši v šprinterskem spustu. Ekipo so sestavljali Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič. Trojica je letos že osvojila naslov ekipnih evropskih prvakov.

Tokratna kolajna je še težje prigarana, saj si je po trčenju v eno izmed umetnih ovir Oven polomil sedež kajaka. "Zaradi trka v oviro sem odtrgal sedež. V nadaljevanju je bilo kar nekaj težav," je pojasnil Oven. "Brez sedeža po tej progi ... zame je heroj, da je prišel v cilj brez njega. Ta kolajna je dobra popotnica za posamično tekmo," je menil Žnidarčič.

Naslov prvakov so si presenetljivo priveslali Nemci, vsega stotinko za njimi so zaostali Francozi. Slovenci so za Nemci zaostali 58 stotink sekunde.

Kajakašice Ana Šteblaj, Helena Domajnko in Živa Jančar so končale na četrtem mestu. Pričakovano so zmagale Čehinje, druge so bile Nemke, tretje pa Francozinje.

Kanuisti so zasedli peto mesto. Prvi so bili Francozi, drugi Čehi, tretji pa Italijani.

Kajakaši na ekipni tekmi osvojili bron