Benjamin Savšek po tretjem in dveh drugih mestih končno na najvišji stopnički. Zaploskal mu je tudi legenda tega športa 38-letni Slovak Michal Martikan (desno). Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek po tretjem in dveh drugih mestih končno na najvišji stopnički. Zaploskal mu je tudi legenda tega športa 38-letni Slovak Michal Martikan (desno). Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek
Savšek se je takole boril z brzicami na reki Gave. Foto: Nina Jelenc
Nejc Žnidarčič in Anže Urankar
Dobitnika kolajn v spustu Nejc Žnidarčič in Anže Urankar. Foto: Nina Jelenc
Izjemen dan za slovenskimi kajakaši in kanuisti
Benjamin Savšek osvojil zlato medaljo
V čast Benjaminu Savšku zadonela Zdravljica
Finalna vožnja Benjamina Savška

30-letni Savšek je oplazil deseta vratca, kar pa ni bilo usodno, saj je najbližjega zasledovalca Slovaka Alexandra Slafkovskega prehitel za sekundo in pol. Tretji je bil še en Slovak, 38-letni veteran Michal Martikan.

Savšek je z najžlahtnejšim odličjem dopolnil svoj komplet medalj s svetovnih prvenstev, saj je bil predtem že bronast (2013) in dvakrat srebrn (2014, 2015). Drugi Slovenec Anže Berčič je v finalu zgrešil vratca, tako da je končal na 11. mestu. V finalu je nastopilo enajst kanuistov, saj sta se na deseto mesto z istim časom uvrstila Japonec Takuja Haneda in Španec Ander Elosegi.

Vedel sem, da sem dovolj hiter za medaljo
"Res mi je letelo. Kot sem dejal pred prvenstvom, da drugo mesto tokrat ne pride v poštev ... Res vrhunski občutki. Kljub dotiku sem vedel, da sem dovolj hiter za kolajno, a sem presenetil tudi samega sebe, da sem postal svetovni prvak s to neverjetno vožnjo. Startal sem na prvo in res mi je uspelo, neverjetno sem vesel, še samega sebe sem presenetil in še kar ne morem verjeti, da sem bil dvakrat svetovni podprvak, zdaj pa prvak. Vožnja je bila neverjetna, rekel sem si, treba bo stisniti, konkurenca je močna. Vmes sem naredil dotik, vendar kljub temu nisem padel iz ritma in čas je bil dovolj dober. Zmagal sem in zdaj sem svetovni prvak. To je res zaslužena medalja, zelo sem se trudil, da sem to dosegel. Samo da je kolajna okrog vratu, bom že zdržal, da sem zdaj moker,"
je bil zadovoljen Savšek.

Že kmalu po podelitvi so ga kolegi iz reprezentance, na čelu s kajakašem Petrom Kauzerjem, ki je v petek osvojil bron, vrgli v vodo. Ekipa se tako ni izneverila tradiciji, v vodi je zatem končal še njegov trener Jože Vidmar.

Rompompom še ne gremo domov
Evropskega prvaka iz Maarkleeberga 2015 zdaj čaka proslavljanje. Čeprav bi se moral takoj po tekmi s kombijem vrniti domov, kjer ga čaka družina, so kolegi iz reprezentance zagrozili, da še ne sme oditi in da se bo moral tudi z njimi poveseliti. "Ja, ne vem, kako bo. Moral bi iti s kombijem domov, tudi doma bi se radi poveselili z mano, a mi tukaj pravijo, da me ne izpustijo. Po nočni vožnji bi bil že jutri zjutraj doma in bi imel nedeljo za družino, zdaj pa bomo videli," je še povedal Ljubljančan, tudi oče dveh otrok.

Urankar svetovni prvak v spustu, Cof tretji
Nekaj ur po uspehu Savška je svetovni prvak postal še kajakaš Anže Urankar v neolimpijski disciplini spust. Drugi je bil njegov reprezentančni kolega Nejc Žnidarčič, tretji pa Francoz Gaetan Guyonnet. Simon Oven je bil sedmi, Vid Debeljak pa 12. Slovensko bero medalj je dopolnil kanuist Blaž Cof, ki je bil bronast. Drugi slovenski predstavnik v finalu Simeon Hočevar je zasedel 12. mesto.

"Vesel sem, da mi je po toliko letih končno uspelo premagati Žnidarčiča, ki je bil vrsto let prvak te kategorije. Super, kaj naj rečem, uspela mi je res lepa vožnja. Problem je, da voda niha in moraš imeti tudi malo sreče, danes sem je imel dovolj za zmago. To je moja prva posamezna članska kolajna na svetovnem prvenstvu in ta je najlepša," je po zmagi dejal Urankar, ki slalomsko progo odpelje le še občasno, pa čeprav je mladinski olimpijski prvak v tej disciplini. "Sem zadovoljen, vse čestitke Anžetu. Na zadnjem merjenju vmesnega časa sem bil še spredaj, potem pa me je malo odneslo iz idealne linije in Anže je bil hitrejši. Ni kaj, gremo naprej," pa je po srebrnem odličju dejal Žnidarčič.

Dvojec Hočevar-Frančeškin peti
Nazadnje so nastopili še kanuistični dvojci, ki so v Pauju zaključili svetovno prvenstvo v tej disciplini. Nastopila sta tudi dva slovenska čolna, boljši je bil dvojec Maks Frančeškin - Simeon Hočevar, ki je bil peti, medtem ko sta bila Peter Žnidaršič in Luka Žgajnar šesta.

Terčeljeva in Kragljeva obstali v polfinalu
Brez finala sta ostali kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj. Terčeljeva je imela 16. rezultat polfinala, Kragljeva pa 19., potem ko je udarila dva količka in si prislužila kazen štirih sekund.

SVETOVNO PRVENSTVO                    
                                      
PAU, izidi                            
                                      
C-1 (M):                              
 1. B. SAVŠEK       SLO          94,81
 2. A. SLAVKOVSKY   SLK          +1,48
 3. M. MARTIKAN     SLK           3,42
...                                   
11. A. BERČIČ       SLO          53,75
                                      
Luka Božič je obstal v kvalifikacijah.

Izjemen dan za slovenskimi kajakaši in kanuisti
Benjamin Savšek osvojil zlato medaljo
V čast Benjaminu Savšku zadonela Zdravljica
Finalna vožnja Benjamina Savška