Anže Berčič (levo) je bil najboljši Slovenec v Tacnu. Desno zmagovalec Italijan Roberto Colazingari in tretji, Slovak Alexander Slafkovsky. Foto: BoBo
Anže Berčič (levo) je bil najboljši Slovenec v Tacnu. Desno zmagovalec Italijan Roberto Colazingari in tretji, Slovak Alexander Slafkovsky. Foto: BoBo

Berčiču je v finalu uspela brezhibna vožnja, tako da je le za dobro sekundo (+1,36) zaostal za Italijanom Robertom Colazingarijem. Tretji je bil Slovak Alexander Slafkovsky (+2,08).

Božič zgrešil vrata, Savšek z enim dotikom

Slabše sta nastopila preostala slovenska aduta. Božič je zgrešil vrata in bil kaznovan s 50 sekundami pribitka, medtem ko se je Savšek, ki je imel najhitrejši čas v polfinalu, dotaknil enih vratc in dobil dve sekundi pribitka. Božič je prevzel vodstvo v svetovnem pokalu, Savšek je tretji.

Terčeljeva in Berčič blestela v Tacnu

Trepetal za finale, nato drugi
"V bistvu sem bil zadovoljen že s polfinalno vožnjo, takoj sem se šel razveslat in se pripravit za finale, če bi bilo slučajno dovolj. Na srečo mi je uspelo. Tudi v finalu sem prikazal dobro vožnjo, le na prehodu med četrtimi in petimi vratci se je pripetila manjša napaka, malo me je ustavilo, ampak sem se boril naprej in dobro, da sem se, saj je to prineslo zelo lep rezultat,"
je dejal 28-letni Ljubljančan, ki se je v finale prebil kot zadnji, deseti. Dodal je, da je vedel, da finalna vožnja ni bila slaba, ampak ni vedel, kako bodo veslali tekmeci. "V letošnjih finalih je zelo veliko napak. Sploh pa je v Tacnu treba ujeti pravi ritem, če ga ne, te to utruja skozi celo progo in posledično prihaja do napak," je pojasnil Berčič, leta 2013 tudi že zmagovalec na savskih brzicah.

Eva Terčelj (levo) na odru za zmagovalke. Foto: BoBo
Eva Terčelj (levo) na odru za zmagovalke. Foto: BoBo

Druga Terčeljeva za zmago zaostala za 26 stotink
Med kajakašicami se je v finale prebila Eva Terčelj in se izkazala z drugim mestom. Terčeljeva je zaostala le za Italijanko Stefanie Horn, ki je bila hitrejša za 26 stotink sekunde. Tretja je bila Ukrajinka Viktoriia Us. "V bistvu sem res zadovoljna z današnjim dnem. Predvsem sem zadovoljna, da mi je uspelo ohraniti mirno glavo in zbranost v finalni vožnji. Če imaš že polfinale dober, je letvica visoko postavljena. Toda s tem se ne smeš obremenjevati, ampak startati znova," je povedala Terčeljeva, letos v svetovnih pokalih že sedma in osma.

Tokrat brez dotikov
Drugače kot na prejšnjih tekmah je tokrat tako v polfinalu kot finalu progo preveslala brez dotikov. "Malo so me že hecali, da me vedno spremljajo štiri kazenske sekunde. Ampak kaže se dobro delo čez zimo, iskala sem konstantnost in jo dobila. Hitrost je, natančnosti mogoče še ne, a danes mi je uspelo dvakrat odpeljati brez dotikov, in to je velik uspeh zame," je dodala 27-letna Ljubljančanka. Poudarila je, da je to še toliko lepše, ker je to pred domačimi navijači.

Na Ajdo Novak lajal pes ob progi

Ob progi se je zbralo lepo število gledalcev. Foto: BoBo
Ob progi se je zbralo lepo število gledalcev. Foto: BoBo

V polfinalu sta obstali Eva Alina Hočevar, ki je bila brez dotika 25., in Ajda Novak. Ta je morala polfinalno vožnjo ponoviti zaradi psa, ki je ob celi progi lajal nanjo med veslanjem, tako da so se v slovenskem taboru pritožili. Prvi nastop se ji je ponesrečil (58 kazenskih sekund), drugič pa je Novakova veslala precej bolje in z dvema dotikoma pristala na 13. mestu, kar pa vseeno ni bilo dovolj za elitno deseterico.

V nedeljo še kajakaši in kanuistke
V nedeljo se bo svetovni pokal v Tacnu končal z nastopi najboljših kajakašev in kanuistk. V konkurenci bo tudi vseh šest slovenskih čolnov, ki so bili uspešni v petkovih kvalifikacijah. V polfinalu bodo tako med kajakaši tekmovali Peter Kauzer, Niko Testen in Martin Srebotnik, med kanuistkami pa Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak.

Vožnja kajakašice Eve Terčelj v finalu Tacna
Nastopi kanuistov Berčiča, Božiča in Savška v finalu Tacna