Zmagoslavje Luke Božiča. Foto: Nina Jelenc
Zmagoslavje Luke Božiča. Foto: Nina Jelenc
Zmagovita vožnja Luke Božiča v Seu d'Urgellu
Božič blestel v Seu d'Urgellu

Slovenski kanuist Luka Božič je na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v Seu d'Urgellu, na kateri se delijo dvojne točke za skupni seštevek, slavil zmago.

Na olimpijskem prizorišču iz leta 1992 je zmagal z 21 stotinkami prednosti pred Nemcem Franzem Antonom, Benjamin Savšek je zasedel četrto mesto (+3,35).

To je Božičeva prva zmaga v kanuju enokleku, medtem ko je skupaj s Sašem Taljatom v kanuističnem dvojcu seveda že stal na najvišjih stopničkah slalomskih tekmovanj.

Božič je tako drugi tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, Savšek je sezono v svetovnem pokalu končal na četrtem mestu. Jure Lenarčič je bil v polfinalu 19., Anže Berčič pa 25.

Bil sem sproščen. Nisem imel česa izgubiti
Božič je s progo najbolje opravil že v polfinalu, tako da se je v finalu na progo podal kot zadnji. Tudi v odločilni vožnji dneva je bil odlično na progi in priveslal do zlate kolajne. Na drugo mesto je priveslal Nemec Franz Anton, na tretje pa olimpijski prvak Francoz Denis Gargaud Chanut. "Moram reči, da sem bil sproščen. Vedel sem, da nimam česa izgubiti. Bil sem tretji v skupnem seštevku, ampak se s tem nisem obremenjeval. Z Borutom sva naredila dober plan. Tudi on me je sproščal. Res sem zadovoljen, da sem se danes lahko osredotočil na vožnjo in iztisnil svoj maksimum. Danes se je bilo treba boriti do konca, ker je bila proga zahtevna. Naredil sem nekaj potez, ki so mi nato prinesle to zlato medaljo," zadovoljstva ni skrival Božič.

Zmago posvetil Saševemu sinu
Zmago je Božič posvetil Saševemu sinu, ki se je rodil prav danes, ter zvestim navijačem: "To zmago posvečam Saševemu 'tamalemu', da bo zdrav, in da bosta zdaj s prvorojencem srečna. Konec koncev pa tudi vsem mojim navijačem, ki so mi stali ob strani in vztrajali."

Nov odličen rezultat je zabeležil tudi četrti Savšek, po polfinalu pa je zaostal le za Božičem. "Malo mi je žal za dotik, ki sem ga naredil. Se zgodi. Dal sem vse od sebe. Na to tekmo sem se pripravil maksimalno dobro, saj sem vedel, da imam možnosti tudi za skupni seštevek. Lahko le čestitam Luki, ki mu je uspela res dobra vožnja. Jaz pa kaj naj, glavo gor in gledam naprej," je po nastopu povedal Savšek. Jure Lenarčič je bil 19., Anže Berčič pa 25.

Edina slovenska finalistka med kajakašicami Eva Terčelj je v finalu zasedla osmo mesto in za zmagovalko, Nemko Ricardo Funk, zaostala za 6,24 sekunde. Urša Kragelj je tekmo končala na 15. mestu, Ajda Novak pa je bila 22.

V nedeljo polfinalni in finalni nastopi čakajo še kanuistke in kajakaše, kjer bodo tekmovali Peter Kauzer, Niko Testen, Žan Jakše in Martin Srabotnik.

Zmagovita vožnja Luke Božiča v Seu d'Urgellu
Božič blestel v Seu d'Urgellu