Davo Karničar je na novinarski konferenci pojasnil, kako se bo lotil nevarnega podviga. Foto: Luka Vabič
Davo Karničar je na novinarski konferenci pojasnil, kako se bo lotil nevarnega podviga. Foto: Luka Vabič

"K2 je zelo zahteven že s plezalnega vidika, tu govorimo še o smučanju z vrha. Piramida je zelo strma, veliko bo odvisno tudi od količine snega," je na novinarski konferenci v Kranju povedal Karničar, ki v Himalajo odhaja sredi junija, podvig pa bo izpeljal v drugem delu julija, ki je najprimernejši za vzpon na pakistanske osemtisočake. Pri tem bo uporabljal revolucionarne zložljive smuči Elan, smučati pa namerava v svojem slogu: neprekinjeno, brez snemanja smuči in brez spuščanja ob vrvi.

Na vrhu K2 sta do zdaj stali le trije Slovenci: Zvonko Požgaj, Viki Grošelj in Roman Benet, ki je ta teden opus vseh štirinajstih osemtisočakov (na vseh je bil s svojo ženo, Italijanko Nives Meroi) zaokrožil na Anapurni.

8611 metrov visoka gora K2je tako zahtevna, da kot edini osemtisočak sploh še nima zimskega vzpona in je dočakala le tri resne smučarske poskuse. Prav Davo pa bi rad postal prvi, ki ga bo presmučal v celoti, vključno z zloglasnim Bottleneckom.

Najboljši slovenski alpinistični smučar je na njem že poskusil leta 1993, a je bil tedaj zaradi vremenskega preobrata (in vetra, ki mu je odpihnil smuči) prisiljen obrniti na višini 7800 metrov. Naslednji izziv je bilo smučanje z Everesta in pred 16 leti je postal prvi Zemljan, ki je neprekinjeno presmučal najvišjo goro na svetu.

Magična gora K2 Karničarju ne pusti spati
Magična gora K2 Karničarju ne pusti spati