18-letna Mariborčanka Katja Fain je lahko zadovoljna z nastopi v Glasgowu. Foto: MMC RTV SLO
18-letna Mariborčanka Katja Fain je lahko zadovoljna z nastopi v Glasgowu. Foto: MMC RTV SLO

Za pet stotink sekunde je izboljšala lasten državni rekord, dosežen januarja letos v Ljubljani.

Evropska prvakinja je postala vrstnica Fainove, Britanka Freya Anderson (1:52,77), ki je bila zlata že na pol krajši razdalji. Srebrno medaljo je osvojila 31-letna Italijanka Federica Pellegrini (1:52,88), bronasta pa Nizozemki Femke Heemskerk (1:53,35).

To je bil že tretji finale za 18-letno Fainovo na prvenstvu na Škotskem. Za še boljši dosežek je začela malce preveč zadržano, nato pa dvignila ritem. Drugo polovico je preplavala kar sekundo hitreje kot v kvalifikacijah.

Katja Fain sedma na EP-ju

"Zadovoljna sem z državnim rekordom, želje pa so bile še malce višje. Ampak danes je bilo treba dvakrat plavati izredno hitro, kar je res zahtevno, saj v predtekmovanju v boju za finale ni bilo varčevanja z močmi, kot si to lahko privoščim na domačem prvenstvu. Prav zato sem lahko res zadovoljna s tem dosežkom," je odkrito o dosežku povedala ta čas najbolj nadarjena slovenska plavalka.

V predtekmovanju je imela šesti izid (1:55,85). "Hotela sem doseči še boljši izid, a bilo je dovolj za finale in s tem sem zadovoljna. Popoldne imam zdaj še eno priložnost, ko grem na osebni rekord," je dejala po dopoldanskem nastopu.

Zelo dobro je dopoldne nastopila tudi Tjaša Pintar, ki je z 1:57,14 osebni rekord popravila za 1,3 sekunde, se na večni slovenski lestvici prebila na četrto mesto in tekmo končala na 11. mestu. Janja Šegel je bila 16. z 1:57,89. Manj zadovoljna je bila z 1:59,87 in 28. mestom Neža Klančar.

V nedeljo bo imela Slovenija še osem predtekmovalnih nastopov. Neža Klančar, Janja Šegel in Tjaša Pintar bodo nastopile na 50 m prosto, verjetno bo omenjena trojica skupaj s Fainovo, ki jo čaka še nastop na 400 m prosto, dobila priložnost tudi v mešani štafeti. Tjašo Vozel čaka paradnih 200 m prsno, Tjaša Oder in Daša Tušek pa bosta nastopili na 400 m prosto.

Četrto zlato za Hosszujevo
Prireditelji so v soboto skupaj podelili sedem kompletov kolajn. Madžarska zvezdnica Katinka Hosszu je zlatim odličjem na 100 in 400 m mešano ter na 200 m delfin dodala še naslov prvakinje na 200 m mešano.

Italijanka Martina Carraro je po srebru na 50 m prsno slavila v 100-metrskem finalu. Moško tekmo na 100 m prsno je dobil Nizozemec Arno Kamminga, tudi evropski prvak na 200-metrski razdalji in bronast v 50-metrskem šprintu.

Rus Oleg Kostin si je na 50 m metrov delfin priplaval prvi evropski naslov v karieri. Nizozemka Kira Toussaint pa je v Glasgowu postala kraljica hrbtnega plavanja. Zmagam na 100 in 200 metrov je dodala še zlato na najkrajši 50-metrski razdalji.

Ob koncu programa so Rusi Vladimir Morozov, Vladislav Grinjov, Arina Surkova in Marija Kamenjeva dosegli še evropski rekord 1:28,31 v moško-ženski štafeti 4 x 50 m prosto.

Nastop Katje Fain v finalu na 200 metrov prosto