Peter Kauzer je v Bratislavi poslušal Zdravljico. Foto: MMC RTV SLO
Peter Kauzer je v Bratislavi poslušal Zdravljico. Foto: MMC RTV SLO
Peter Kauzer
Peter Kauzer - najboljši kajakaš zadnjih let na svetu. Foto: EPA
Urša Kragelj
Urša Kragelj je z neverjetnim finalnim nastopom osvojila bron. Foto: MMC RTV SLO
Kajakaši osvojili tri medalje

Kauzer, najhitrejši že v polfinalu, je bil pred zadnjim vmesnim časom "šele" četrti, a v zadnji tretjini proge je največ tvegal in v primerjavi s tekmeci pridobil skoraj štiri sekunde! Razred zase je bil na najtežjem delu proge imenovanem "Niagara".
"Tekma je bila izredno razburljiva, proga ni bila preveč težka do Niagare. Vedel sem, da se bo tam odločalo. V prvem delu mi čoln ni tako stekel kot v polfinalu, tako da sem vedel, da se moram zbrati za spodnji del in Niagaro odveslati tako, kot je treba," je po tekmi povedal Kauzer.

Megliču izbrisali dotik
V polfinalu je bil za malce bolj zadržan Meglič, vendar je s sedmim časom vseeno prišel med deseterico, ki se je spopadla za kolajne. V finalu so mu takoj na začetku dosodili dotik (pozneje so ga izbrisali), kar pa ga ni zmedlo, kvečjemu spodbudilo, saj je srednji in spodnji del odveslal zelo hitro in ob prihodu v cilj prevzel vodstvo. Čas je že nakazoval veliko možnost za odličje. To se je na koncu tudi uresničilo, saj je premoč priznal le še Kauzerju. Drugega mesta se je najprej veselil Čeh Vavrinec Hradilek, a je po izbrisu Megličevih dveh kazenskih sekund padel na tretje.
Zdaj mu manjka le še olimpijsko zlato
"Jure je res dobro odpeljal, končno mu je uspela prava vožnja. Dobil je prvo posamično kolajno na EP, zato mu iskreno čestitam. Sam sem imel nekaj težav z ušesom na začetku tedna, tudi zapestje se ne izboljšuje. Zato sem zelo vesel, da mi je uspela tekma tako, kot sem si želel. To pomeni tudi to, da sem na pravi poti pred SP. Je pa res, da je slalom nepredvidljiv, včasih ostaneš brez odličja zaradi malenkosti. Denimo, tudi zmagovalec svetovnega pokala in lanski evropski prvak Daniele Molmenti ni dobil kolajne, Alexander Grimmm, olimpijski prvak, je tudi brez kolajne. Na koncu tisti, ki ima dober dan, tisti je najboljši," je še dejal Kauzer.

"Raketi iz Hrastnika" zdaj od velikih naslovov manjka le še olimpijska zmaga. "Zdaj je pred mano Tacen. Tam imam visoke cilje, skušal bom drugič osvojiti naslov svetovnega prvaka, glavni cilj kariere pa so olimpijske igre v Londonu leta 2012, kjer bom skušal dobiti še zadnji veliki naslov, ki mi manjka," pravi Kauzer.

Jelenc postavil progo za Kragljevo
Krageljeva, ki se je kot zadnja uvrstila v finale, se je v odločilni vožnji sijajno spopadla z vsemi pastmi, ki jih je kot postavljavec proge nastavil direktor slovenskih reprezentanc Andrej Jelenc. Tekmice so za njo zaostajale druga za drugo, na koncu sta bili močnejši le domačinka Jana Dukatova in Avstrijka Corinna Kuhnle.

Trojna slovaška zmaga, Savšek šesti
Kanuist Benjamin Savšek je zelo dobro opravil polfinalni nastop in se brez težav uvrstil v finale. Tam pa se s tremi dotiki ni mogel vmešati v boj za najvišja mesta. Končal je na šestem mestu, najzadovoljnejši pa so bili Slovaki, ki so slavili trojno zmago. Zlato je osvojil Michal Martikan, srebro je pripadlo Mateju Benušu, tretji pa je bil Alexander Slafkovsky.

Taljat in Božič osma
Med dvojci sta se do finala prebila bronasta z lanskega svetovnega prvenstva Luka Božič in Sašo Taljat. Toda v odločilni vožnji sta si prislužila šest kazenskih sekund, kar ju je oddaljilo od zmagovalnega odra. Na koncu sta se morala zadovoljiti z osmim mestom. Zmagala sta Slovaka Peter in Ladislav Skantar pred Čehoma Jaroslavom Volfom in Ondrejem Štepanekom ter Britancema Davidom Florenceom in Richardom Hounslowom.

Ponovitev Augsburga pred 14 leti
Slovenska vrsta je predtem na enem EP-ju največ osvojila tri kolajne, in to na sploh prvem prvenstvu stare celine. Leta 1996 v Augsburgu je bil Simon Hočevar zlat med kanuisti, v ekipnih vožnjah pa so se s srebrom in bronom okitili še kajakaši in kanuisti. V soboto so si Kauzer, Kralj in Meglič Sloveniji priborili 13. kolajno na EP-jih, danes pa se je slovenski tabor lahko veselil še 14., 15. in 16.

Dobri nastopi V Bratislavi so odlična popotnica za svetovno prvenstvo, ki ga bo med 8. in 12. septembrom gostil Tacen.

EP v kajaku in kanuju, Bratislava
Kajak (M):   
1. P. KAUZER SLO 87,82
2. J. MEGLIČ SLO +0,15
3. V. HRADILEK ČEŠ 2,03
...
26. D. KRALJ SLO

Kanu (M):

1. M. MARTIKAN SLK 90,06
2. M. BEMS SLK +2,04
3. A. SLAFKOVSKY SLK 3,83
...
6. B. SAVŠEK SLO 10,81
15. S. HOČEVAR SLO
22. A. BERČIČ SLO
Kajak (Ž):    
1. J. DUKATOVA SLK 97,59
2. C. KUHNLE AVT 101,68
3. U. KRAGELJ SLO 101,99
...
13. N. MOZETIČ SLO
18. E. TERČELJ SLO

Kanu, dvojec (M):
1. SKANTAR/SKANTAR SLK 101,21
2. VOLF/ŠTEPANEK ČEŠ +1,17
3. FLORENCE/HOUNSLOW VB 2,17
...
8. BOŽIČ/TALJAT SLO 7,33
21. SLAPŠAK/JARC SLO
26. JANEŽIČ/JANEŽIČ SLO
 
Kajakaši osvojili tri medalje