1,5 milijona SIT za švicarske reševalce je plačalo Ministrstvo za obrambo. Foto: Reuters
1,5 milijona SIT za švicarske reševalce je plačalo Ministrstvo za obrambo. Foto: Reuters
Tomaž Humar je medtem že zapustil vznožje Nanga Parbata. Foto: Reuters

Viki Grošelj, ki je koordiniral akcijo reševanja Tomaža Humarja, je za MMC povedal, da so stroški akcije precej manjši, kot je pričakoval.

Del stroškov je poravnala že odprava sama, saj je morala že pred začetkom vzpona položiti 6.000 dolarjev depozita za primer helikopterskega reševanja.

Stroške letalskih vozovnic za tri švicarske reševalce v višini 1,5 milijona SIT pa je, kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, poravnalo ministrstvo za obrambo. Drugih stroškov, ki bi bremenili državni proračun, ni, so še sporočili iz vladnega kabineta.

Ostaja vprašanje, koliko bo za reševanje zaračunala pakistanska vlada. Grošelj meni, da mogoče računa sploh ne bodo izstavili, saj je šlo tudi za promocijo države.

Humar jaha proti Islamabadu
Humar in drugi člani odprave so medtem že zapustili bazo in se odpravili v Islamabad. V domovino naj bi se vrnili v ponedeljek.

Humar je po pol dneva jahanja na konju proti pakistanski prestolnici precej utrujen, omotičen ter ima boleči in pomodreli stopali. Prav tako ima precej razpokane prste na nogah. Po prihodu v Islamabad predvidoma v petek popoldne bo obiskal tudi bolnišnico.

Humarja so v sredo s helikopterjem rešili z gore Nanga Parbat, na kateri je bil ujet šest dni.