Janja Garnbret je na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju v superfinalu osvojila srebrno medaljo in si z njo zagotovila tudi zlato v kombinaciji prvenstva stare celine. Foto: Luka Fonda
Janja Garnbret je na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju v superfinalu osvojila srebrno medaljo in si z njo zagotovila tudi zlato v kombinaciji prvenstva stare celine. Foto: Luka Fonda
Anže Peharc
Slovenski uspeh v Münchnu je dopolnil 20-letni Tržičan Anže Peharc, ki je bil bronast v balvanih. Foto: Luka Fonda
Janja Garnbret
Garnbretova je v Münchnu prikazala odlično formo. Foto: Luka Fonda
Garnbretova do srebra na evropskem prvenstvu

Glavna junakinja balvanske tekme sezone Garnbretova je po prevladi v kvalifikacijah odlično nastopila tudi v polfinalu tekme svetovnega pokala, ki je bil hkrati finale evropskega prvenstva, v superfinalu pa je morala priznati premoč Srbkinji Staši Gejo, novi evropski prvakinji v balvanih.

"Ko sem v polfinalu splezala zadnji balvan v prvem poskusu, sem bila izjemno vesela dobrega plezanja, a me je čakalo še superfinale. Najprej je bil šok, kako je to mogoče, a sva imeli obe najboljši Evropejki vse štiri vrhove in enako število poskusov. Potem sem plezanje s Stašo sprejela z navdušenjem, bilo je zelo napeto in v superfinalu je odločal skok, s katerim nisem bila najbolj zadovoljna. Škoda, da ni odločal balvan, kjer bi se res pokazala fizična moč. Drugo mesto je odlično, zelo sem zadovoljna z medaljo, ki mi je prinesla tudi zmago v kombinaciji evropskega prvenstva," se je dvojne evropske lovorike veselila 18-letna Korošica.

Bron za Peharca
Slovenski uspeh v Münchnu na EP-ju je dopolnil 20-letni Tržičan Anže Peharc, ki je bil bronast v balvanih. "Da bi se uvrstil na tretje mesto, se mi je pred tekmo zdelo nerealno predstavljati. S plezanjem tako v kvalifikacijah kot v polfinalu sem zelo zadovoljen, prav tako s končnim tretjim mestom na evropskem prvenstvu, saj je to moj daleč najboljši dosežek v članski konkurenci. To je bil tudi moj prvi nastop na evropskem prvenstvu, odločalo je malo sreče in moja trenutna dobra pripravljenost, moja prednost pred drugimi je bila tudi manj poskusov in večja zbranost," se je veselil 20-letni Tržičan.

"Odličen uspeh slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu. Janjino zlato v kombinaciji, srebro na balvanskem evropskem prvenstvu, in čeprav jo zvečer čaka še finale svetovnega pokala, je že druga tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih. Anže Peharc je v zadnjem obdobju toliko napredoval, da nas ni presenetil z dobrim nastopom, veseli smo njegovega napredka in stopničk, ki pomenijo tudi prihodnost balvanskega plezanja pri fantih," navdušenja ni skrival selektor članske reprezentance Gorazd Hren.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je skupaj z julijskim srebrom Mine Markovič v težavnosti tako na letošnjem evropskem prvenstvu osvojila štiri medalje.

Janja v svetovnem pokalu druga
S finalom svetovnega pokala je v Münchnu padel zastor na letošnjo mednarodno balvansko sezono. V večernem finalu je slovenske barve od deveterice Slovencev branila le Garnbretova. Slovenka je z zmago sklenila letošnjo balvansko sezono, v kateri je vpisala vsega skupaj tri zmage, enkrat pa je bila druga. V skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih je kot najboljša Slovenka sezono končala na drugem mestu. Prvo mesto je že pred zadnjo tekmo pripadlo Britanki Shauni Coxsey. Tretja je bila Japonka Akijo Noguči, četrta nova evropska prvakinja Staša Gejo.

Medtem ko se je sezona svetovnega pokala v balvanih s sobotnim finalom končala, pa se bo sezona svetovnega pokala v težavnosti nadaljevala že konec prihodnjega tedna v Arcu v Italiji. Po treh tekmah je na vrhu s polnim izkupičkom treh zmag in 300 točk Janja Garnbret, branilka skupne zmage, ki je letos v dolgih smereh konkurenco premagala v Villarsu, Chamonixu in Brianconu.

Garnbretova do srebra na evropskem prvenstvu