Slovenski plezalci pričakujejo bučno podporo slovenskih navijačev. Foto: Manca Čujež
Slovenski plezalci pričakujejo bučno podporo slovenskih navijačev. Foto: Manca Čujež
Finale bo v nedeljo ob 17.45. Foto: Manca Čujež

Dvorana Zlato polje je v zadnih letih gostila finalno tekmo svetovnega pokala, a tokrat ne bo tako, saj sledita še dve tekmi na Kitajskem.

Garnbretova si je po Innsbrucku vzela nekaj dni aktivnega počitka, ki ga je preživela skupaj s partnerjem na stenah in sicer Domnom Škoficem, nato pa je znova zagrizla v naporno rutino skoraj vsakodnevnih večurnih treningov, saj jo naprej žene velika želja po novih ciljih in zmagah.

O naslovu svetovne prvakinje v težavnosti, ki ga je osvojila Avstrijka Jessica Pilz, so odločale sekunde, zato slovenska junakinja v Kranju upa na zahtevnejše smeri: "Že na kakšni prejšnji tekmi sva z Jessi obe splezali finalno smer, ampak je takrat o zmagovalki odločal polfinale. Upam, da so se postavljavci od prejšnjih tekem kaj naučili, če se niso, pa bom poskusila biti vsaj hitrejša."

Na vseh letošnjih tekmah v težavnosti so se na stopničkah zvrstile le štiri različne plezalke, poleg Garnbretove in Pilzeve še Belgijka Anak Verhoeven in Južna Korejka Jain Kim. "Na žalost je Anak zaradi poškodbe predčasno končala sezono, ampak v Kranju med nami tremi pričakujem podoben boj. Seveda lahko tudi katera druga tekmovalka pokaže odlično pripravljenost in se prebije na stopničke," razmišlja 19-letna Korošica, zadnji dve leti skupna zmagovaka SP-ja v težavnosti. Lani je prvič zmagala v Kranju, letos pa slovenskim navijačem sporoča, "da bo super, vzdušje bo odlično, tako da se splača priti pogledat tekmo v živo, če ne pa naj vsi stiskajo pesti za vse naše tekmovalke in tekmovalce od doma".

Skupno se bo v steno v sobotnih kvalifikacijah podalo 16 Slovencev ter si skušalo zagotoviti mesto v večernem polfinalu, ki se bo istega dne začel ob 20. uri. Nedelja je rezervirana za finale z začetkom ob 17.45. Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju se bo začel ob 17.55.

Na štartu bodo od Slovencev Domen Škofic, ki si je pred dvema letoma v Kranju že priplezal stopničke, Luka Potočar, Martin Bergant, Milan Preskar, Klemen Novak in novinec Žiga Zajc. Pri ženskah pa Garnbretova, štirikratna zmagovalka Kranja Mina Markovič, Vita Lukan, Mia Krampl, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Lana Skušek, Urška Repušič, Tjaša Slemenšek in Lučka Rakovec.