Smučarska zveza Slovenije in Olimpijski komite Slovenije sta ohranila prvo in drugo mesto med prejemniki sredstev Fundacije za šport (lani 852.384 oziroma 705.303 evrov). Kot zanimivost omenimo, da je Nogometna zveza Slovenije letos za delo v članskih kategorijah prejela 49.436 evrov (24. mesto). Foto: MMC RTV SLO
Smučarska zveza Slovenije in Olimpijski komite Slovenije sta ohranila prvo in drugo mesto med prejemniki sredstev Fundacije za šport (lani 852.384 oziroma 705.303 evrov). Kot zanimivost omenimo, da je Nogometna zveza Slovenije letos za delo v članskih kategorijah prejela 49.436 evrov (24. mesto). Foto: MMC RTV SLO
Edvard Kolar
Edvard Kolar je konec marca postal vršilec dolžnosti direktorja direktorata za šport. Foto: MMC RTV SLO
Janez Vodičar in Katja Koren Miklavec
Janez Vodičar in Katja Koren Miklavec - predsednik strokovnega sveta za šport in predsednica sveta Fundacije za šport. Foto: MMC RTV SLO
Bogdan Gabrovec
Bogdan Gabrovec je podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in predsednik odbora za vrhunski šport. Foto: MMC RTV SLO

Fundacija je sicer prejela kar 1.206 vlog za sredstva, vlagatelji pa so zaprosili za nekaj manj kot 58 milijonov evrov, kar je petkrat več, kot je bilo na voljo.
Razdelitev denarja iz razpisa je občutljivo vprašanje tudi zaradi lanskih "zapletov", ko je Računsko sodišče Fundaciji izreklo negativno mnenje, ker je subjektivno in netransparentno razdelila dva milijona evrov loterijskih sredstev, ki jih v upravljanje dobi iz koncesijskih dajatev od iger na srečo. Tudi letos so se pred časom pojavili očitki Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), da naj bi Fundacija narobe razdelila 518.000 evrov.

O denarju tudi v oddaji Športni izziv
"Bila sem zelo negativno presenečena, da ima politizacija mogoče res preveč vpliva na šport," je ob razgrnitvi podatkov prejšnji teden med drugim povedala predsednica sveta Fundacije Katja Koren Miklavec, ki je to mesto zasedla decembra, ko je na ustanovni seji z 11:6 "premagala" Iztoka Čopa. V skladu s spremembo t. i. loterijskega zakona je tedaj mandat prenehal direktorju Fundacije Dragu Balentu. To funkcijo so ukinili.

Balent od konca marca ni več niti generalni direktor Direktorata za šport na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, potem ko je bil na to mesto v vlogi vršilca dolžnosti imenovan Edvard Kolar. Koren Miklavčeva in Kolar sta nekaj misli o delitvi denarja v slovenskem športu predstavila tudi v sredo v oddaji Športni izziv na TV Slovenija, kjer sta jima družbo delala še Bogdan Gabrovec, podpredsednik OKS-a in predsednik odbora za vrhunski šport pri naši krovni športni organizaciji, ter Janez Vodičar, predsednik strokovnega sveta za šport. Celotno oddajo si lahko ogledate v videu spodaj.

Koren Miklavčeva: Kdor si je zaslužil, je denar dobil
"Želje oziroma potrebe športa so bistveno večje, kot je denarja. Zavedamo se, da vsi ne morejo biti zadovoljni. Ampak mi smo po svojih najboljših močeh v skladu s pravilniki razdelili pogačo. Ti pravilniki so postavljeni že dolga leta in mislim, da so že dokaj dovršeni, v vsakem mandatu pa so deležni kakšne izboljšave. Nekatere popravke bi še bilo treba narediti, a tisti šport, ki ga je skozi rezultate oziroma dosežke zaslužil, je denar tudi dobil," je dejala Koren Miklavčeva.

Gabrovec (mimogrede: bil je prejšnji predsednik sveta Fundacije) je pojasnil, da je nov pravilnik o delitvi sredstev Fundacije na nek način tudi odboru za vrhunski šport dodelil vlogo, da se lahko sredstva razdelijo bolj transparentno.
Kolar: Model je uravnotežen
"Znotraj OKS-a smo se vedno trudili oblikovati merila, na podlagi katerih lahko vsak šport, torej vseh 137 športnih panog v Sloveniji, participira pri pridobivanju javnega denarja. Ta merila 40-odstotno upoštevajo uspešnost športnika, 30-odstotno pa konkurenčnost športa oziroma v kako konkurenčnem športu je ta izid dosegel. To razmerje, da je v nekem športu večja globalna konkurenca kot v nekem drugem, je s tem modelom popolnoma uravnoteženo," je dodal Kolar in poudaril, da sta dva vira, ki lahko razdeljujeta denar po malenkost različnih kriterijih (Fundacija in resorno ministrstvo), dobrodošla. "Fundacija bistveno več denarja nameni za programe vrhunskega športa kot za programe športa otrok in mladine, za razvoj katerega naj bi skrbela predvsem lokalna raven," je še povedal.
Vodičar: Nekateri so lahko dobičkonosni, drugi ne
Z napredkom pri postavljanju pravih kriterijev je zadovoljen tudi Vodičar, ki je ob tem ponazoril, da gimnastika nikoli ne more zaslužiti toliko pokroviteljskega denarja kot smučanje, saj imajo telovadci na dresih dovoljenih šest kvadratnih centimetrov za prišitke pokroviteljev, smučarji pa 350 kvadratnih centimetrov.
"Tu so bistvene razlike in tu bi morali bolj pogledati, komu nameniti več denarja. Nekatere športe država mora financirati, denimo gimnastiko, veslanje in judo. Ko se pogovarjam z veslači, mi denimo omenijo, da so v vsej sezoni z nagradami zaslužili 3.500 evrov. Po drugi strani pa bomo morda ugotovili, da je pikado lahko izjemno priljubljen in tudi donosen. In bodo rekli: 'Saj mi ne potrebujemo toliko denarja od države in Fundacije, ampak se lahko večji del financiramo iz lastnih sredstev, pokroviteljev in tako naprej.' Veliko je možnosti. Nekateri športi so lahko izjemno dobičkonosni, drugi pa ne." Vodičar je še dodal, da se ne strinja s Tonetom Vogrincem, ki je večkrat dejal, da imamo v Sloveniji preveč športov, ki odžirajo denar drug drugemu.

Direktor potreben, a ne za polni delovni čas
In še o tem, ali Fundacija še naprej potrebuje tudi ukinjeno funkcijo direktorja. Kolar meni, da direktor je potreben, a ne za polni delovni čas. Kot je omenil, je do zdaj direktor Fundacijo letno stal 60.000 evrov. Koren Miklavčeva svoje delo predsednice sveta Fundacije opravlja neprofesionalno, upravičena pa je do mesečne nagrade v višini polovice minimalne bruto plače v Sloveniji, ki znaša 783,66 evra. Sicer pa zatrjuje, da se ne bo potegovala za mesto direktorice, če bi se to mesto ponovno uvedlo, o čemer nova vlada resno razmišlja.

Športni izziv o delitvi denarja v slovenskem športu
Športni izziv o delitvi denarja v slovenskem športu