Ulice kosovskih mest so te dni polne kosovskih zastav. V Pekingu najbrž ne bo nobene. Foto: EPA
Ulice kosovskih mest so te dni polne kosovskih zastav. V Pekingu najbrž ne bo nobene. Foto: EPA
MOK naj bi priznal Kosovo

Kosovski olimpijski komite, ki je bil ustanovljen leta 2003, je mednarodni olimpijski komite (MOK) že zaprosil za priznanje, vendar to še ne pomeni, da bodo kosovski športniki avgusta lahko nastopili v kitajski prestolnici. Na igre bi morali biti povabljeni, za kaj takšnega pa potrebujejo soglasje v mednarodni politični javnosti.

Maliqaj: Če Kitajska ne bo priznala Kosova, bo težko
Za zdaj smo še daleč od tega. Prirediteljica olimpijskih iger Kitajska je celo med najostrejšimi nasprotniki neodvisnosti Kosova. Nasprotovanje Kitajske sicer formalno ni odločilno, a zagotovo ni nepomembno. Na to je med gostovanjem v spletni klepetalnici MMC-ja opozoril tudi Tahir Maliqaj, predsednik zveze društev Albancev v Sloveniji, ko ste ga povprašali o možnostih nastopa Kosova v Pekingu.

"Prav vesel bi bil, če bi prišlo do tega! A iz tehničnih razlogov sem malce skeptičen, bi bil pa prav vesel, če bi se kosovska zastava dvignila v Pekingu vsaj pri enem športu. A če Kitajska sedaj še ne bo priznala Kosova, bo organizacija težavna ... Bil bi pa vesel," je povedal Maliqaj.

Se lahko ponovi Vzhodni Timor?
Olimpijski komite Kosova upa na "vzhodnotimorski" scenarij. Športniki Vzhodnega Timorja, nekdanjega dela Indonezije, so leta 2000 v Sydneyju s političnim soglasjem pod olimpijsko zastavo nastopili že dobri dve leti pred priznanjem neodvisnosti njihove države. V mednarodnih športnih organizacijah sta trenutno delno priznani le rokometna in namiznoteniška zveza Kosova.

Kako si je pot na OI utirala Slovenija?
Slovenija je na olimpijskih igrah prvič nastopila na ZOI-ju v Albertvillu februarja 1992, torej dobrih sedem mesecev po razglasitvi samostojnosti. Olimpijski komite Slovenije (OKS) je bil ustanovljen 15. oktobra 1991, MOK pa ga je začasno priznal 17. januarja 1992. S tem so slovenski športniki tudi dobili možnost in pravico, da na olimpijskih igrah nastopijo kot samostojna reprezentanca. OKS je bil v MOK polnopravno vključen 5. februarja 1992, tri dni pred začetkom iger v Albertvillu. Zanimivo je, da so ZDA Slovenijo priznale "šele" aprila 1992, v Organizacijo združenih narodov (OZN) pa je bila naša država sprejeta 22. maja istega leta.

M. R.

MOK naj bi priznal Kosovo