Tekmovanja se bo udeležilo okoli 300 športnikov. Foto: ZSIS
Tekmovanja se bo udeležilo okoli 300 športnikov. Foto: ZSIS

Že danes bo v Laškem tudi Dan športa invalidov s predstavitvijo različnih športnih dejavnosti.

Slovenija bo takšno tekmovanje gostila drugič, prvič je bilo leta 2007 v Kranjski Gori. Na letošnji izvedbi pričakujejo skoraj 300 najboljših evropskih igralk in igralcev namiznega tenisa iz 31 držav. V Laškem se bodo tekmovalci zbrali na že 15. evropskem prvenstvu.

Domačo ekipo sestavljajo Ljubiša Gajić, Primož Kancler, Bojan Lukežič, Barbara Meglič, Andreja Dolinar, Andreja Žnidar in Luka Trtnik, vodil jih bo trener Darko Kojadinovič. Danes se začenjajo prvi tekmovalni boji, finalni obračuni v posamični konkurenci bodo 30. septembra, v ekipni konkurenci pa 4. oktobra.

Ambasadorka EP-ja v Laškem je Mateja Pintar Pustovrh, ki je na evropskih prvenstvih osvojila štiri kolajne, bila pa tudi paraolimpijska prvakinja v Atenah leta 2004 in bronasta štiri leta pozneje v Pekingu.

"Začeli smo s tekmovalnim procesom, stvari potekajo po predvidevanjih, ni prišlo do večjih težav. Vesel sem, da imamo tako velik obisk, športniki in trenerji so zadovoljni. Dosegli smo standarde in jih celo presegli, maksimalno se trudimo, da se v tem okolju vsi počutijo dobro," je dejal predsednik organizacijskega odbora Damijan Lazar.

Čeprav se je EP komaj dobro razživelo, so v Laškem že izpostavili tudi naslednji cilj, SP naslednje leto. "To bo še večji izziv. Povezali bomo Laško in Celje in letošnji Epint je nekakšna generalka za še stopničko višje. Prepričan sem, da bomo pokazali in dokazali, da je Slovenija lahko športna nacija in tudi na ravni organizacijskih prvenstev seže v svetovni vrh."

"Veliko novosti in sprememb je bilo narejenih. Najbolj smo veseli, da so igralci in spremljevalci to sprejeli. Težave se na tako velikih tekmovanjih seveda pojavljajo, a jih rešujemo sproti in v ozadju," pa je o organizacijski plati EP-ja povedal podpredsednik organizacijskega odbora Roman Pungartnik.

Četrtek bo v Laškem tudi praznik za vse športnike invalide. V središču mesta bodo ob 15. uri pripravili Dan s športniki invalidi v okviru evropskega tedna športa; med 15. in 18. uro bodo športniki na parkirišču Kulturnega doma Laško predstavili svoje športne panoge, obiskovalci pa se bodo lahko tudi preizkusili v športnih veščinah. Ambasador teh dejavnosti bo še en slovenski paraolimpijec, kajakaš Dejan Fabčič.

Vseh 1.200 dvobojev si lahko v neposrednem prenosu ogledate na strani www.epint2017.si