Slovenija bo kmalu dobila prvo velemojstrico. Foto: Šahovska zveza Slovenije
Slovenija bo kmalu dobila prvo velemojstrico. Foto: Šahovska zveza Slovenije

Laura Unuk je premagala tudi prvega nosilca Luca Moronija ter remizirala z drugim italijanskim velemojstrom Pier Luigijem Bassomom in Slovencem Janom Šubljem, ki si je prav tako priboril štiri točke.

Mednarodna mojstrica Laura Unuk ima 2375 ratinških točk in vse tri norme za osvojitev naslova velemojstra. Od tega cilja ni več veliko oddaljena in je le še vprašanje časa, kdaj bo osvojila potrebnih 2400 ratinških točk.

"Blizu sem in upam, da bo kmalu sledila potrditev tega naziva. Konec decembra nameravam tekmovati na turnirju v Švici, že lani sem bila tam in je bilo zelo lepo. Turnir ima dovolj visok rating, da bi lahko osvojila potrebne točke za želeni naziv. A bo vse odvisno od moje forme, lažje bi mi bilo, če bi lahko ves čas posvetila šahu. Imam pa še kolokvije in izpite pri študiju biokemije," je povedala Unukova, ki je novembra dopolnila 21 let.

"Na turnirju v Bassanu je bila ključna zmaga z Maronijem, prvim nosilcem. Imela sem bele figure in s tem prednost začetne poteze. Vse je kazalo, da se bo partija končala z remijem. A je tekmec skušal napadati in je preveč 'forsiral', pri tem spregledal matni napad in izgubil. Tudi ko sem igrala proti najobetavnejšemu našemu mladincu Šublju, je bila zame partija pomembna, na koncu sva si razdelila točko," je turnir strnila Unukova.

Ta čas so v šahu najbolj izpostavljeni računalniški turnirji, zaradi pandemije novega koronavirusa je manj turnirjev v živo. "Navadili smo se že, da igramo v maskah, med šahovnicami so tudi prozorne plastične pregrade. Zanimivo je tudi, da je ta čas največ šahovskih turnirjev v Italiji. Tam je bilo v Evropi na začetku pandemije najbolj kritično, zdaj pa se, kar se šaha tiče, vsi zgledujejo po njih pri organizaciji turnirjev," je še dodala Unukova.