Laura Unuk je za začetek remizirala. Foto: Team Laura Unuk
Laura Unuk je za začetek remizirala. Foto: Team Laura Unuk

Fridman je Latvijec, ki od leta 1999 nastopa za Nemčijo. Lani je v drugem krogu EP-ja v Reykjaviku na Islandiji s črnimi figurami premagal najboljšega slovenskega šahista zadnjega obdobja Mateja Šebenika. Ta je v uvodu letošnjega EP-ja po 32 potezah s črnimi figurami porazil Izraelko Michelle Katkov.

Aleksander Beljavski je v slovenskem dvoboju z Matejem Požunom s prednostjo začetne poteze osvojil točko. 68-letni Ukrajinec Beljavski od leta 1996 nastopa za Slovenijo in je po rejtingih še vedno najvišje uvrščeni slovenski šahist.

Najboljši slovenski mladinec Jan Šubelj, ki bo skušal osvojiti drugo od treh potrebnih norm za naziv velemojstra, je ugnal Pio Marie Ružič, šahistko Triglava iz Krškega. Prvi nosilec in 37. igralec svetovne lestvice, Čeh David Navara, je imel črne figure. Ugnal je belgijskega mojstra Fide Jellea Sarraua.

Prvenstvo, na katerem nastopa več kot 300 šahistov in šahistk iz 40 držav, se bo končalo 6. aprila. Nagradni sklad je 100.000 evrov, zmagovalec bo dobil petino tega zneska. Najboljša dvajseterica se bo uvrstila na svetovni pokal leta 2023.