Laura Unuk je že pri 21 letih posegla med šahovsko elito. Foto: BoBo
Laura Unuk je že pri 21 letih posegla med šahovsko elito. Foto: BoBo

21-letna Ljubljančanka se bo tako v statistiki pridružila do zdaj uradno potrjenim 121 šahistkam na svetu, ki so dosegle naziv mednarodni mojster. Pred njo je tako le še tisti najvišji – velemojster. V spisku njenih želja je osvojitev tudi tega, a kot pravi, je to njen cilj po zahtevnem študiju biokemije. Preudarno in bistro dekle, ki je predvidljivost, samostojnost, prenašanje porazov in preostalo, kar šahisti obvladujejo, prenesla tudi na druge ravni življenja, je zdaj v drugem letniku fakultete, poleg študijskih obveznosti pa vendarle svojega zasebnega življenja ne zanemarja. Tudi njen partner je šahist, francoski velemojster.

Šah, tudi s serijo Damin gambit, ki je postala ena od uspešnic prejšnjega leta, postaja vse bolj priljubljen, prav tako se odstotek žensk, ki se te igre lotijo tekmovalno, viša. S tem pa tudi stereotip, da gre predvsem za moško igro, počasi izgublja svojo veljavo. Kar nekaj vzporednic se najde med glavno junakinjo v seriji, Beth Harmon, in Lauro Unuk, predvsem si tudi najboljša slovenska šahistka želi premagati svetovnega prvaka – od leta 2013 je to Norveški velemojster, 30-letni Magnus Carlsen.

Unukova je v intervjuju za TV Slovenija med drugim spregovorila tudi o tem, ali so šahisti bolj inteligentni od preostalih ljudi, kaj odlikuje najboljše šahiste in še o marsičem.

Pogovor s šahistko Laro Unuk