Rok Drakšič je osvojil prvo moško zlato medaljo na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Rok Drakšič je osvojil prvo moško zlato medaljo na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Polavderjeva evropska prvakinja v judu
Drakšič v Budimpešti do uspeha kariere

Slovenski judoisti bodo prvič domov odšli z dvema zlatima medaljama. Osvojila sta jih Lucija Polavder in Rok Drakšič. Za Polavdrovo je to že osma medalja na prvenstvih stare celine. Osvojila je četrtino vseh slovenskih od leta 2002 naprej, Drakšič pa je slovenski reprezentanci priboril sploh prvo moško.

Za konec še ekipni tekmi
Slovenija ima danes še eno priložnost. Tekmovanje se bo končalo z ekipnima preizkušnjama v moški in ženski konkurenci, a morebitno slovensko zlato bi bilo senzacionalno.

Čeljabinsk bo gostil svetovno prvenstvo
Prvenstvo sicer ne doseže organizacijskega presežka, ki so si ga lani privoščili v oddaljenem Čeljabinsku. Rusi so imeli zunajserijski proračun, nekajkrat večjega, kot je letošnji, tu na Madžarskem, vendarle so imeli podporo političnega vrha te največje evropske države, predvsem velikega prijatelja juda Vladimirja Putina. Nagrado jim je podelila tudi svetovna zveza. Čeljabinsk bo naslednje leto gostil svetovno prvenstvo.

Ni ga bilo, pa je bil povsem v ospredju
Putin je postal častni predsednik evropske zveze. V Budimpešti so mu namenili veliko prostora v slovesnosti ob odprtju, čeprav ga na Madžarskem ni bilo. Njegov govor je prebral odposlanec, kar je bilo neposrečeno in nerodno, zatem pa so ga prevedli še v madžarščino in angleščino. Čeprav Putina ni bilo, je zasedel skoraj polovico slovesnosti.

Objekti nosijo ime po tamkanjšnjih legendah
Tekmovanje sicer dokaj gladko teče. Dvorana je simpatična, mnogo modernejša kot sosedni stadion Ferenca Puškaša. Tu cenijo svoje legende. Pravic do imenovanja velikih športnih objektov ne prodajajo, ampak jih imenujejo po velikanih madžarskega športa. Puškaš je eden največjih nogometašev vseh časov, boksar Laszlo Papp, čigar ime nosi dvorana, pa je trikratni dobitnik olimpijskega zlata.

Polavderjeva evropska prvakinja v judu
Drakšič v Budimpešti do uspeha kariere