Nepozabni veslaški dvojec - Luka Špik in Iztok Čop. Foto: STA
Nepozabni veslaški dvojec - Luka Špik in Iztok Čop. Foto: STA
Milan Janša in Luka Špik
Milan Janša je najzaslužnejši za velike uspehe Špika. Foto: www.alesfevzer.com
Špik je zelo zadovoljen s kariero in ima ogromno lepih spominov. Foto: MMC RTV SLO

"Leto premora mi je dalo spoznanje, da ne čutim več želje po nastopanju in tekmah," je dejal Špik.

Eden najboljših slovenskih športnikov je na najvišji ravni nastopal kar 21 sezon. Že leta 1996 je kot 17-letnik nastopil na olimpijskih igrah v Atlanti.
V dvojnem dvojcu blestel s Čopom
Največje uspehe je dosegal v dvojnem dvojcu s Čopom, s katerim sta leta 1999 in 2000 postala svetovna in olimpijska prvaka, pozneje pa je na olimpijskih igrah 2004 in 2012 osvojil še srebrno in bronasto medaljo.
Na svetovnih prvenstvih je dodal še dve zlati in srebrni medalji, v svetovnem pokalu pa se je na stopničke uvrstil 16-krat.

Nima neizpolnjenih ciljev
36-letni športnik je v letošnji sezoni pavziral in razmišljal o nadaljevanju kariere, posebej po zadnjih dveh sezonah, ko je moral SP 2013 zaradi poškodbe hrbta izpustiti, nezadovoljen pa je bil tudi s 13. mestom leta 2014 v Amsterdamu, ko je tekmoval v dvojnem četvercu.

"Vem, da je ljudsko prepričanje, da bi se moral posloviti na vrhuncu, a sam sem čakal, da mi misel o slovesu dozori. Do takrat je vedno obstajala možnost, da se vrnem in pripravim za Rio. Začel sem veslati po olimpijskih igrah 1992, za konec sem se odločil pred igrami v Riu 2016. Sam nimam nobenih obžalovanj in neizpolnjenih ciljev. Imam spominov za celo knjigo, ki pa še ni napisana," je povedal Špik, ki bo naslednje življenjske izzive iskal v Londonu, kjer je preživel tudi zadnje leto.
Trener Janša najzaslužnejši za uspehe
Kot pravi Špik, bo zanesljivo pogrešal treninge in prijatelje iz veslanja: "In vse tiste dogodke, ki so nas skupaj nasmejali." Pravi tudi, da vseh njegovih uspehov ne bi bilo brez staršev, partnerice Polone Kasal, Iztoka Čopa, ministrstva za notranje zadeve, ki mu je omogočalo nemoten trening, in dolgoletnega mentorja in trenerja Miloša Janše, ki je najzaslužnejši, da se je za večno zapisal v zgodovino športa.

Odločitev o koncu kariere je Špik sporočil na novinarski konferenci, ali kot je dogodek poimenoval, informansu v vili Bled. Poklonit so se mu prišli številni športni in veslaški delavci, med njimi Iztok Čop in nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič.

Špik se obrača k novemu poglavju življenja
Špik se najraje spominja zlata iz Sydneyja
Spomini na največje uspehe Luke Špika
Špik se obrača k novemu poglavju življenja
Špik se najraje spominja zlata iz Sydneyja
Spomini na največje uspehe Luke Špika