V Mariboru so le odobrili denar za nujne investicije, če želijo izpeljati univerzijado. Najbolj trajna dediščina študentskega tekmovanja bo najverjetneje ravno prenovljena ledena dvorana Tabor. Foto: MMC RTV SLO
V Mariboru so le odobrili denar za nujne investicije, če želijo izpeljati univerzijado. Najbolj trajna dediščina študentskega tekmovanja bo najverjetneje ravno prenovljena ledena dvorana Tabor. Foto: MMC RTV SLO

Potrjena je prenova in dograditev obstoječe ledne dvorane Tabor ter gradnja tekaškega poligona v Radvanju. Prenova ledne dvorane je nujna za potrebe univerzijade, hkrati pa tudi sicer potrebna za redno uporabo hokejskega in drsalnega kluba ter rekreativcev. S prenovo bodo zagotovili energetsko sanacijo objekta ter izboljšali pogoje za uporabnike.

Prenovljeni Tabor nared do konca l. 2012
Vrednost omenjene investicije znaša 9,4 milijona evrov, od tega bo več kot polovico oziroma 5,2 milijona evrov zagotovila Mestna občina Maribor (MOM), 30 odstotkov oziroma 2,8 milijona država, preostalih 15 odstotkov oziroma 1,4 milijona evrov pa načrtujejo s črpanjem iz evropskih sredstev.

Investitorji nameravajo do februarja izvesti razpis za izvajalca gradbenih del, aprila pa začeti gradnjo, ki bo predvidoma končana do oktobra prihodnje leto. V tem času naj bi bila dobavljena in montirana tudi potrebna oprema, katere dobavitelj bo prav tako izbran na razpisu, do konca leta pa bi nato opravili tehnični prevzem ter pridobitev uporabnega dovoljenja.

V Radvanju brez večjih posegov v naravo
Kot so prepričani na mestni občini, je potrebna tudi investicija v izgradnjo tekaškega poligona in biatlonskega stadiona Radvanje pod Pohorjem. Predvideno območje je tudi sicer namenjeno športu in rekreacijskim površinam. V naravi ne bo treba izvajati dodatnih večjih posegov.

Sicer pa so vsi objekti z izjemo prog in sistema za umetno zasneževanje predvideni kot začasni objekti. Po univerzijadi bo v okviru tekaškega centra določen del objektov ostal na voljo tudi za rekreativno uporabo, strelišče pa bo v omejenem obsegu predelano v vadišče za strelce, lokostrelce in biatlonce. Vrednost omenjene investicije je 2,1 milijona evrov, pri čemer bi 1,5 milijona prispevala občina, preostanek do 30 odstotkov pa država.