Predsednik organizacijskega odbora Srečko Vilar je v Lozani predstavnikom Fisuja predstavil najnovejše zamisli mariborskih organizatorjev. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik organizacijskega odbora Srečko Vilar je v Lozani predstavnikom Fisuja predstavil najnovejše zamisli mariborskih organizatorjev. Foto: MMC RTV SLO
Dvorana Lukna
Mariborska dvorana Lukna naj bi gostila tekmovanja v drsanju. Foto: Ervin Čurlič

Spomnimo: po pridobitvi univerzijade 31. maja leta 2008, še v času 'debelih krav', so predvideni stroški znašali okoli 252,6 milijona evrov. Organizatorji so jih nato zaradi gospodarske krize najprej zmanjšali na 45 milijonov evrov, zdaj pa na 38 milijonov evrov. Od tega bi za naložbe potrebovali do 25 milijonov evrov, za organizacijske stroške pa okoli 13 milijonov evrov.

Drsanje v Lukni, curling v dvorani Draš
Na seznamu naložb je zdaj ostala le prenova in dograditev Ledne dvorane z novo ledeno ploskvijo v Mariboru, kar pomeni, da je odpovedana gradnja dvorane v Radvanju. Pri zagotavljanju ledenih površin za izvedbo drsalnih tekmovanj so se zdaj odločili za prenovo dvorane Lukna, o čemer bodo prihodnji teden zadnjo besedo rekli odgovorni za drsalna tekmovanja pri Fisuju (Mednarodna univerzitetna športna zveza), curling pa naj bi po novem izvedli v dvorani Draš pod Pohorjem.

Nadaljevali bodo tudi projekt tekaškega poligona pod Pohorjem, kjer bodo potekala biatlonska tekmovanja, s povezavo cevovoda do tekmovališča. Že nekaj časa je jasno, da ne bo nič s projektom smučišča Jonatan za hitre discipline do Ruš, kar pa pod vprašaj postavi tudi sodelovanje omenjene občine pri projektu.

Vilar: Zavedajo se krize v Evropi
"Ravno ploskali nam niso, a se zavedajo trenutnih finančnih težav celotne Evrope. Predvsem želijo, da se projekt spelje na visoki ravni, saj menijo, da si Slovenija ne bi smela umazati dobrega imena v športnih in organizacijskih krogih. Jasno pa je, da zahtevajo, da se popravljeni obseg investicij izpelje v celoti, pri čemer se bojijo izjemno kratkih rokov," je na vprašanje, kako so se predstavniki Fisuja odzvali na okleščen program naložb, dejal direktor družbe Univerzijada 2013 Srečko Vilar.

Konec novembra bo v Bruslju sestanek, na katerem bodo morali predstavniki udeleženih lokalnih skupnosti, vodstvo Slovenske univerzitetne športne zveze (Susa) in organizacijskega odbora ter predstavniki države zagotoviti, da bo popolnoma uresničen zmanjšani načrt obsega naložb.