Matjaž Markič je potrdil sijajno formo z Reke. Foto: Reuters
Matjaž Markič je potrdil sijajno formo z Reke. Foto: Reuters
Anja Čarman
Anja Čarman je še izboljšala svoj dosežek iz Vodne kocke v Pekingu. Foto: Reuters

Evropski prvak z Reke v 25-metrskem bazenu Markič in bronasti Emil Tahirovič sta tudi v Mariboru v 50-metrskem bazenu uprizorila izjemen medsebojni dvoboj. Stari rekord je Markič z dosežkom 27,72 postavil na letošnjem evropskem prvenstvu v Eindhovnu, v finalu mariborskega mitinga pa je bil še 16 stotink sekunde hitrejši. Tahirovič je zaostal le štiri stotinke.

Markič si želi še boljši dosežek
"Škoda, da nisem plaval v enaki formi kot na Reki, saj bi bil danes dosegljiv tudi svetovni rekord. Nekaj rezerve je v štartnem kamnu, saj je tukajšnji slabši kot običajno, obenem pa sem bil ta teden zaradi vseh obveznosti po zlati medalji v vodi le dvakrat in izgubil nekaj forme. Dosežek je seveda izvrsten, a dosegljivo je bilo še več," je bil zadovoljen Markič.

Tahirovič opozarja na Dugonjiča
"Nekako se nisem uspel zbrati. Malce sem pogrešal tudi publiko, saj je bilo letos na tribunah manj gledalcev kot na zadnjih nekaj mitingih. Izid je seveda zelo dober, a vem, da sem sposoben še precej več," je dejal Tahirovič in dodal, da bosta z Matjažem prihodnje leto oba napadala svetovni rekord: "Tukaj pa nisva samo midva. Glede na to, kako je letos napredoval Damir Dugonjič, bo on še eden izmed tistih, ki bodo imeli enak cilj."

Čarmanova še hitrjša kot v Pekingu
Za nov rekord je na 100 hrbtno poskrbela tudi Čarmanova, ki se je z 1:01,85 prvič v karieri spustila pod mejo 1:02 minute. Svoj rekord z olimpijskih iger v Pekingu je popravila za 37 stotink sekunde. "Res noro. Doslej si nisem znala predstavljati, da lahko 100 hrbtno v velikem bazenu plavam pod 1:02. Danes v Mariboru tudi zato, ker sem ta teden trenirala nekaj manj," je bila vesela Čarmanova, ki jo v nedeljo v Mariboru čakata še nastopa na 50 in 200 hrbtno.

Na 200 prosto je Nina Sovinek v finišu z 2:02,70 tesno ugnala Anjo Klinar (2:02,75), ki je kasneje zmagala še na 200 mešano (2:18,14). Na 50 metrov prosto sta zmagala reprezentant Luka Vrtovec z osebnim rekordom 22,73, pri dekletih pa Madžarka Eveleyn Verraszto (26,10). Na 800 metrov prosto se je zmage z osebnim rekordom 8:48,55 veselila Nina Cesar.

C. R.