Jure Meglič je po srebru Mihe Terdiča (2002) in zlatu Petra Kauzerja (2009) Sloveniji priveslal še bronasto kajakaško medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Sandi Fišer
Jure Meglič je po srebru Mihe Terdiča (2002) in zlatu Petra Kauzerja (2009) Sloveniji priveslal še bronasto kajakaško medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Sandi Fišer
Peter Kauzer, Jure Meglič in Dejan Kralj
Peter Kauzer, Jure Meglič in Dejan Kralj so se že veselili ekipne medalje, a nato prejeli kazen 50 sekund. Foto: Sandi Fišer
Jure Meglič
Za Jureta Megliča je bučno navijalo tudi njegovo dekle Špela. Levo trener Andrej Nolimal. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Jelenc: Ostaja grenak priokus

25-letnik iz Zg. Dupelj na Gorenjskem je letos osvojil že srebro na evropskem prvenstvu, imenitno sezono pa v nedeljo kronal z bronasto medaljo svetovnega prvenstva v Tacnu. Uspeh odmeva v Sloveniji - Meglič je postal ime preteklega tedna na Valu 202. Škoda, da medalje ni bilo še na ekipni tekmi. S Petrom Kauzerjem in Dejanom Kraljem so bili na dobri poti, toda pribitek 50 sekund jim je zaprl pot do zlata.


Jure, kako bi zdaj, ko ste vse prespali, ocenili uspeh?
Ta kolajna ima zlati sijaj. Škoda majhne napake v srednjem delu, vseeno pa sem zelo zadovoljen, da mi je uspelo in da sem kljub vsem pritiskom prišel v cilj na tretjem mestu. Je bilo pa neprijetno, ko sem se v cilju tresel za medaljo in čakal na uradne izide. Sledila je hitra priprava na moštveno tekmo, tam je bilo usodnih 50 kazenskih sekund, kar nas je ločilo do naslova prvakov.

Je na tekmah vedno toliko protestov, ko tekmovalci ugovarjajo žiriji, češ da se niso dotaknili vratc?
Na letošnjem prvenstvu je bilo to res pogosto. Proga je bila namreč težka, sodniki strogi.

Si lahko ogledajo posnetke in se potem odločijo?
Posnetki so le dodatek k odločitvi. Trije sodniki so, vsak ima svojo odločitev. Če je protest, pogledajo posnetek, ampak po navadi velja tisto, kar so se že odločili.

Peter Kauzer je početje sodnikov označil za katastrofalno. V pravilniku je zapisano, da če obstaja dvom o tem, kako je tekmovalec izpeljal določena vratca, se odloči v korist tekmovalca. Ste pogledali Kauzerjevo vožnjo, se je dotaknil vratc?
Ne, nisem še videl posnetkov.

V tem športu si lahko najbolje pripravljen, toda sestaviti popolno vožnjo je tudi splet srečnih okoliščin. Se vam ne zdi, da gre za zelo nehvaležen šport?
Morda nehvaležen, je pa zelo lep in uživam v njem. Treba je brati vodo, predvidevati, kaj se bo dogajalo. Precej drugače je, kot na primer plavanje. V kajaku si lahko najboljši, pa te preseneti kakšna slaba voda in ni nič od uspeha.

Koliko vam je v Tacnu pomenila prednost domačega terena?
Bolje sem se počutil doma, navsezadnje sem na tej progi začel kariero. Dobro jo poznam. Lažje je, veš, kje lahko pridobivaš stotinke, ovire poznaš bolje kot na drugih progah, domače občinstvo pa je naredilo čudovito ozračje.

Ste še kje doživeli tako dobro navijanje?
Ne, to je bilo najbolje doslej. Res hvala vsem, ki so nas prišli podpirat, super je bilo tekmovati.

Ste imeli po prvenstvu kakšno zabavo?
Smo, čeprav - škoda, ker se nismo vsi trije fantje veselili medalje v ekipni tekmi. Vse skupaj bi bilo še lepše.

Izjavili ste, da vam je čoln kar glisiral. Lahko opišete te občutke?
Enostavno sem se zelo dobro počutil že pred evropskim prvenstvom v Bratislavi. Čutil sem, da s čolnom letim po progi in da lahko pridem zelo visoko. Formo sem le še stopnjeval. Pred tacensko tekmo sem čutil, da imam super pospeške in veliko moč. Že na mirni vodi na ogrevanju sem imel ta občutek.

Kako kajakaši pripravite čoln, da je hiter?
Malo se ga spolira, za kar poskrbi izdelovalec čolna na servisu.

Imate doma gliser in si na morju privoščite kakšno adrenalinsko vožnjo?
Ne, nimam motornega čolna, verjamem pa, da se je užitek voziti hitro.

Se ukvarjate še s kakšnim vodnim športom?
Deskanje na valovih imam zelo rad, v tem uživam. Ko dobim priložnost, jo takoj izkoristim. Žal so v Evropi razmere redko ugodne, sem pa letos poskusil med pripravami v Avstraliji.

Jelenc: Ostaja grenak priokus