Indianapolis Colts, prvaki leta 2007, so izpadli proti San Diegu. Foto: EPA
Indianapolis Colts, prvaki leta 2007, so izpadli proti San Diegu. Foto: EPA
Philadelphia je premagala Minnesoto s 26:14. Foto: EPA
Ed Reed
Igralec Baltimora Ed Reed je pri svojih navijačih proslavil visoko zmago v Miamiju. Foto: EPA

V prvi tekmi končnice sta se pomerili Arizona Cardinals in Atlanta Falcons. Glede na tekme ob koncu rednega dela nihče Arizoni ni pripisoval veliko možnosti za uspeh. Več ali manj je bilo jasno, da so Cardinalsi najslabša ekipa v končnici, a prav končnica je zgodba zase.

Ryan ni zdržal pritiska
Gostitelji so z izkušenim Kurtom Warnerjem udarili hitro. Warner je podal odlično podajo (42 jardov) do Fitzgeralda za touchdown (TD). Atlanta je poskušala odgovoriti, a sprva ni šlo. Poznalo se je, da je bila to prva tekma končnice za novinca Matta Ryana. V drugi četrtini so Falconsi vendarle pokazali več in do polčasa celo povedli, a v drugem delu je spet sledila zgodba z začetka tekme. Cardinalsi so prevladovali, tekmo so dobili s 30:24 in se tako presenetljivo prebili v 2. krog. Arizona je zmagala tekmo končnice prvič po 61 letih. V soboto odhaja v goste k Carolini Panthersom. Cardinalsi bodo znova skušali presenetiti, a tokrat bo to precej težje.

Dan po tekmi so razglasili najboljšega trenerja letošnje sezone. To je postal trener Atlante Mike Smith, ki je letos opravil odlično delo. Napredek glede na lansko leto je bil ogromen in Ryan in kolegi se bodo vrnili tudi naslednje leto in gotovo bodo vsaj tako nevarni kot letos. Na 2. mestu (zbral je le točko manj) pri glasovanju za najboljšega trenerja je trener Miami Dolphinsov Tony Sparano.

Manning že končal sezono
Dan pred začetkom končnice so podelili nagrado za najkoristnejšega igralca rednega dela sezone. To prestižno lovoriko je že tretjič v karieri prejel podajalec Coltsev Peyton Manning. V glasovanju novinarjev je prejel 32 točk. Na 2. mestu sta bila daleč za njim Chad Pennington in Michael Turner. Oba sta zbrala po štiri točke.

Manning je tako kot najkoristnejši igralec stopil na igrišče v San Diegu, kjer so njegovi Indianapolis Coltsi igrali 2. tekmo večera proti domačim San Diego Chargersom. Ekipi sta se letos že srečali v rednem delu, ko so prav tako v San Diegu slavili Coltsi. Prav tako je še sveža v spominu obeh ekip tudi medsebojna tekma iz lanske končnice, ko so igralci Indianapolisa tesno izgubili. Tokrat so bolje začeli gostje, ki so ob koncu prve četrtine povedli, a 2. četrtina je pripadla domačim. Chargersi so prvi polčas dobili s 14:10, v drugem delu pa so pobudo spet prevzeli Coltsi in prednost dolgo držali. San Diego je v napadu naredil nekaj velikih napak, ki pa jih Indianapolis ni znal izkoristiti in domači so le 33 sekund pred konec izenačili in tako izsilili podaljške.

Met kovanca je Chargersom prinesel srečni izid in v prvem napadu so odločili tekmo v svojo korist. LaDainiana Tomlinsona, ki je zaradi poškodbe počival, je z dvema touchdownoma odlično nadomestil Darren Sproles. V nedeljo se bodo Chargersi pomerili s Pittsburgh Steelersi, ki blestijo predvsem v obrambi. Če Chargersom uspe ustaviti Bena Roethlisbergerja, lahko ostanejo v boju za zmago vse do konca.

Indianapolis je tako po devetih zaporednih zmagah v rednem delu še enkrat popustil v končnici. Ostajajo jim le spomini na šampionsko sezono izpred dveh let, ko so dobili Super Bowl. S porazom v San Diegu pa je morda končal svojo kariero trener Coltsev Tony Dungy. Ta si je vzel teden dni za razmislek. Dungy je bil uspešen kot igralec in kot trener, saj je obakrat osvojil šampionski prstan, ki ga prejmejo zmagovalci Super Bowla.

Obramba Ravensov blesti tudi v januarju
Na Dolphin Stadiumu sta se pomerila Miami Dolphins in Baltimore Ravens. Privrženci domačih so po fantastičnem preobratu glede na lansko sezono upali, da bo pravljica trajala še nekaj časa, a Ravensi so boljša ekipa in še drugič letos so premagali Miami.

Tekma se je začela v znamenju obramb in sprva kaj več kot od prostih strelov ekipi nista zmogli. Po 1. četrtini je bilo 3:3. Nizek rezultat je bila edina možnost Miamija, da preseneti, saj ni bilo pričakovati, da bi ob odlični obrambi Ravensov domači dosegli veliko točk. V drugi četrtini pa smo le videli TD, ki ga je po prestreženi podaji dosegel Ed Reed. Ta je devetim prestreženim podajam v rednem delu sezone tokrat dodal še dve in dokazal, da je eden najboljših obrambnih igralcev v ligi, če ne celo najboljši.

V 2. polčasu je Baltimore le še višal prednost in kmalu je postalo jasno, da so Dolphinsi brez možnosti. Ti so sicer dosegli še 1 TD, a to ni bilo dovolj in Ravensi so zmagali s 27:9. Novinec Joe Flacco (podajalec) je tako v svoji krsti sezoni dosegel zmago v končnici. To se je zgodilo šele tretjič v zgodovini lige. Drugič pa je ob tem dosežku novinec tudi trener (John Harbaugh). Neverjetno je, koliko napak so si tokrat privoščili domači. V celi sezoni so do te tekme izgubili le 13 žog, tokrat pa v eni tekmi kar pet. Ravensi se bodo v soboto pomerili z zelo nevarnimi Tennessee Titansi. Dvoboj dveh močnih obramb, tekma bo gotovo zanimiva.

Eaglesi zmagali še enkrat
V dvorani Metrodome sta se v zadnji tekmi 1. kroga končnice srečali moštvi Philadelphie Eaglesov in domačih Minnesote Vikingsov. Gostje so začeli bolje in z dvema prostima streloma povedli 6:0. V 2. četrtini sta bila napada bolj razpoložena in videli smo tri touchdowne. Ob tem pa še en prosti strel Eaglesov, kar je pomenilo majhno prednost za goste ob polovici tekme. Bilo je 16:14.

V nadaljevanju sta prevladovali predvsem obrambi, ki napadoma nista pustili veliko prostora in prednosti iz 1. polčasa, vendar sta izgledali vse bolj pomembni. Dvoboj obramb, ki se je nadaljeval tudi v zadnji četrtini, je sedem minut pred koncem prekinil Brian Westbrook, ki je ujel kratko podajo McNabba in stekel vse do končne cone za TD. Skupaj 71 jardov. Ta dosežek je za Westbrooka še kako dobrodošel, saj ga v zadnjih dveh tekmah nismo veliko videli.

Videli pa smo slabo tekmo podajalca Vikingsov Tarvarisa Jacksona. Ta je poskušal do konca, a kaj več ni šlo in sezone je za Vikingse konec. Morda pa tudi službe Brada Childresa na položaju glavnega trenerja Minnesote. Eaglesi bodo v nedeljo pot v končnici nadaljevali proti New York Giantsom. To bo že 3. tekma med tema dvema nasprotnikoma letos. Trenutni izid v zmagah je 1:1.

LIGA NFL, KONČNICA
KONFERENCA AFC, WILD CARD WEEKEND

SAN DIEGO - Indianapolis
* 23:17 (0:7, 14:3, 0:7, 3:0)
* - v podaljšku
Miami - BALTIMORE
9:27 (3:3, 0:10, 0:7, 6:7)

Polfinale:
TENNESSEE - BALTIMORE sobota
PITTSBURGH - SAN DIEGO nedelja

KONFERENCA NFC, WILD CARD WEEKEND
ARIZONA - Atlanta
30:24 (7:0, 7:17, 14:0, 2:7)
Minnesota - PHILADELPHIA
14:26 (0:6, 14:10, 0:0, 0:10)

Polfinale:
CAROLINA - ARIZONA sobota
NEW YORK GIANTS - PHILADELPHIA nedelja

Jure Kocjančič