Thomas Bach se zaveda, da se je šport znašel v največji krizi po drugi svetovni vojni. Foto: EPA
Thomas Bach se zaveda, da se je šport znašel v največji krizi po drugi svetovni vojni. Foto: EPA

"Kriza zaradi pandemije koronavirusa, ki je povzročila ohromitev svetovnega športa, ima pomembne finančne posledice za olimpijske igre, olimpijsko gibanje in Mednarodni olimpijski komite," je na četrtkovi videokonferenci dejal predsednik olimpijske družine Thomas Bach.

Izvršni odbor je na seji odobril vsoto v višini 740 milijonov evrov za premostitev težav in finančnih posledic prestavitve olimpijskih iger.

Poletne olimpijske igre 2020 bodo potekale v Tokiu na Japonskem od 23. julija do 8. avgusta 2021. Po prvotnem razporedu bi se morale igre odvijati med 24. julijem in 9. avgustom letos, toda zaradi pandemije koronavirusa so bile preložene za eno leto.

Gre za dva svežnja pomoči. Mednarodnim športnim združenjem in nacionalnim olimpijskim komitejem bodo namenili 139 milijonov evrov pomoči za odpravo posledic največje krize, v kateri se je znašel šport po 2. svetovni vojni. "To naj bi nacionalnim komitejem omogočilo nadaljevanje športa in podpiranje športnikov," je dejal Bach.

Levji delež, v znesku 601 milijonov evrov, naj bi pokril dodatne stroške Moka za organizacijo iger v Tokiu, ki bodo predvidene za naslednje leto.

"Delovna skupina, posebej ustanovljena za reorganizacijo iger, bo obrnila vsak evro v iskanju možnih prihrankov. Vendar pa je treba zagotoviti, da bo duh olimpijskih iger živ in najvišjo kakovost tekmovanj," je dodal Bach tudi zagotovil, da bodo vodili transparentno igro: "Tabujev ni. O vsem se lahko pogovarjamo."