V zadnjih letih največ razloga za dobro voljo prinaša Tina Maze. V treh zimah je na največjih tekmovanjih osvojila pet medalj. Foto: Reuters
V zadnjih letih največ razloga za dobro voljo prinaša Tina Maze. V treh zimah je na največjih tekmovanjih osvojila pet medalj. Foto: Reuters

Slovenski šport je v dveh desetletjih dosegel preveč, da bi to lahko spravili v eno samo novico, zato smo na MMC-ju pred dnevi objavili poseben portal, kjer so podrobno navedeni vsi največji športni dogodki v obdobju 1991-2011.

Prihodnji teden zadnji skok Primoža Peterke
V spodnjih videoposnetkih je le nekaj trenutkov, ki so se najbolj vtisnili v kolektivni spomin slovenskega športa. Čez nekaj dni, ko bo svoj zadnji skok opravil Primož Peterka, bo sledil poseben videopregled vseh uspehov najboljšega slovenskega smučarskega skakalca.

Ačimović zadel s polovice igrišča
Pregled začenjamo z nogometom, ki je pravo evforijo sprožil pred dobrim desetletjem. Vse se je začelo z uvrstitvijo na prvo veliko tekmovanje - evropsko prvenstvo 2000. Slovenija je pozno jeseni 1999 v dodatnih kvalifikacijah izločila Ukrajino. Na prvi tekmi v Ljubljani je enega najbolj nepozabnih zadetkov dosegel Mile Ačimović, ki je zadel s sredine igrišča.


Nepozaben zadetek Milana Osterca
Tudi na drugo veliko tekmovanje - svetovno prvenstvo 2002 - se je Slovenija prebila prek dodatnih kvalifikacij, ko je padla Romunija. Tudi tokrat je ob domači zmagi padel "neverjeten" gol, ko je Milan Osterc globoko z leve strani poslal predložek, žoga pa je končala v mreži ...

Prvi in zadnji - Mladen Rudonja
Na povratni tekmi je svoj edini zadetek v reprezentančnem dresu dosegel Mladen Rudonja.


Zlatko Dedić na pravem mestu
Zadnji junak dodatnih kvalifikacij je bil Zlatko Dedić, ki je jeseni leta 2009 proti Rusiji na povratni tekmi v Mariboru dosegel edini gol in Slovenijo še drugič popeljal na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki.


Pet medalj Tine Maze
A nogometaši še zdaleč niso edini športniki, ki so poskrbeli za številne lepe spomine. Med njimi je tudi Tina Maze, ki je v dveh letih na treh velikih tekmovanjih osvojila pet medalj, njena zadnja je zlata, najboljša je bila letos v Garmischu, kjer je postala svetovna prvakinja v veleslalomu.

Kozmus - olimpijski ...
Atletski superheroj je Primož Kozmus, ki je v Pekingu 2008 postal olimpijski prvak v metu kladiva - prva zlata medalja v kraljici športov na olimpijskih igrah.

... in svetovni prvak
Natanko leto pozneje je Kozmus kladivo najdlje vrgel še v Berlinu - prva zlata medalja v kraljici športov na svetovnih prvenstvih.

Celje od čudeža do edine zmage v Ligi prvakov
V rokometni Ligi prvakov ima Slovenija kar tri lovorike. Za dve so poskrbele krimovke, za eno pa Celje Pivovarna Laško, ki je leta 2004 najprej v osmini finala senzacionalno izločilo Ademarja, na povratni tekmi so pivovarji namreč izničili 13 golov zaostanka, v finalu pa še Flensburg (VIDEO, ogled z WMP-jem).

Smelt Olimpija tretja v Evroligi
Blizu senzacionalni zmagi so bili tudi košarkarji Smelta Olimpije, ki so leta 1997 v Evroligi osvojili tretje mesto. V bojih na izpadanje so izločili Cibono in Stefanel (VIDEO, ogled z WMP-jem), na zaključnem turnirju v Rimu so v polfinalu klonili pred Olympiacosu (VIDEO, ogled z WMP-jem), v boju za tretje mesto pa najprej razbili tablo, nato pa še Asvela (VIDEO, ogled z WMP-jem)

Bron Koširja v Lillehammerju
Se še spomnite bronaste medalje Jureta Koširja na olimpijskih igrah v Lillehammerju 1994? Na drugi slalomski vožnji je v cilj prišel šele kot drugi, na štartu pa je bilo še sedem tekmovalcev? Nato je večina delala velike napake ...

Samo en gol mi daj!? Ne enega, ampak 16!
Slovenski hokej ima le dobrih 100 profesionalnih igralcev, a se je kar šestkrat prebil v elitno divizijo. Prvič so se sanje uresničile v Ljubljani leta 2001, kjer so risi s 16:0 premagali Estonijo (VIDEO)!

To je seveda le nekaj slovenskih uspehov, več o njih pa preberite na našem posebnem portalu!