Veronika Macarol in Tina Mrak se veselita velikega uspeha. Foto: MMC RTV SLO
Veronika Macarol in Tina Mrak se veselita velikega uspeha. Foto: MMC RTV SLO
Mrakova in Macarolova se veselita brona

Evropski prvakinji sta postali Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar, podprvakinji pa Britanki Hannah Mills in Saskia Clark. Slovenki sta bili v svetovni konkurenci sicer peti.

Tina Mrak je osvojila že svoje drugo odličje na EP-jih. Leta 2012 je bila skupaj s Tejo Černe v razredu 470 druga. Eva Peternelj in Valentina Baruca, preostali dve slovenski tekmovalki v Atenah, sta prvenstvo končali na 46. mestu.

V grški prestolnici sta bili Mrakova in Macarolova po prvem dnevu na 12. mestu, nato sta padli na 13., po tretjem dnevu pa sta napredovali na 11. mesto. Četrti dan sta osvojili četrto in peto mesto ter v skupni razvrstitvi napredovali na sedmo mesto, v evropski pa sta bili že četrti. Predzadnji dan EP-ja sta spet jadrali odlično ter z dvema tretjima mestoma napredovali na skupno peto mesto in na tretje med evropskimi jadralkami.

Najbližji evropski zasledovalki sta bili Britanki Sophie Weguelin in Eilidh Mcintyre, ki pa sta za Slovenkama zaostajali za 15 točk, kar v regati za odličja zaradi dvojnega točkovanja pomeni težko ulovljivih osem mest. Slovenki sta bili v današnjem plovu za medalje najboljše deseterice sicer šele deveti, predzadnji, vendar sta bili Britanki le mesto pred njima, kar je pomenilo, da sta se lahko tekmovalki Pirata iz Portoroža veselili odličja.

"Medalja je medalja. Sta si jo zaslužili, čeprav začetek tekmovanja ni bil obetaven. Vesel sem, da sta dekleti poslušali napotke in spremenili pristop, pomagala pa je tudi majhna korekcija na jadrnici. Začeli sta bolje jadrati in prišli do brona. Danes sta spet jadrali nekoliko po svoje, vendar to zdaj ni pomembno. Pomembno je, da sta prišli do brona," je dejal Tomaž Čopi, nekdanji izjemni jadralec ter trener Mrakove in Macarolove.

Od 8. do 21. septembra bo v Santanderju svetovno prvenstvo, kjer bodo na voljo prve kvote za olimpijske igre v Riu de Janeiru leta 2016. V ženskem razredu 470 bo na voljo deset mest za deset najbolje uvrščenih držav.

Med jadralci sta bila najboljša Avstralca Mathew Belcher in Will Ryan, drugouvrščena Britanca Luke Patience in Elliot Willis pa sta osvojila evropsko zlato.

Mrakova in Macarolova se veselita brona