Jacques Rogge naj bi bil izvoljen za še en štiriletni mandat. Foto: STA
Jacques Rogge naj bi bil izvoljen za še en štiriletni mandat. Foto: STA
Chicago
Chicago naj bi imel prednost zaradi velike politične moči te države. Lobiranja so v polnem teku. Foto: EPA

Hkrati bo zasedal olimpijski kongres, ki je najvišji organ olimpijskega gibanja in ga poleg članov MOK-a sestavljajo tudi vsi nacionalni olimpijski komiteji, ki zdaj štejejo že 205 članic, in vse športne zveze. Kongres je dogodek, ki se praviloma zgodi enkrat v desetletju. Prvi je bil v Parizu 1894, ki je sploh obudil olimpijske igre nove dobe. Koebenhavnski je prvi po 15 letih in prvi v novem tisočletju. Ukvarjal se bo s temo "olimpijskega gibanja in družbe".

Srditi finiš?
V finalni krog kandidatov za izvedbo letnih OI 2016 so se prebili Chicago, Madrid, Rio de Janeiro in Tokio. Vsak izmed kandidatov ima določene prednosti in slabosti, za olimpijsko gibanje bi bil seveda najprimernejši Rio de Janeiro, saj bi z izvedbo v Braziliji močno razmahnili doseg tekmovanja. Iger še nikoli niso priredili v Južni Ameriki, najdlje v tej smeri so segli z Mehiko 1968.

Chicago s politično podporo
Seveda so želje eno, realnost pa drugo. Pomembno je tudi gmotno ozadje. V tem smislu pripisujejo Chicagu največ možnosti. V Koebenhavn bodo prišli promovirati kandidature najvišji politični in državni voditelji. Kandidaturo Chicago bo podprla žena predsednika Obame, ki je od tam tudi doma. Nekateri napovedujejo tesen izid zmagovalnega mesta, podobno kot pri odločitvi za 2012, ko je London le za las prehitel Pariz.

Iz Bele hiše so v ponedeljek sporočili, da se bo kongresa udeležil tudi ameriški predsednik Barack Obama.

Šport in družba
Največ pozornosti bodo namenili aktualnim temam, s katerimi se spoprijema olimpijsko gibanje: vprašanju vrednot in dužbenemu poslanstvu športa, spopadu z dopingom in varnosti športnikov pred vsiljevanjem poživil, ki je postalo neljuba praksa, ki ogroža verodostojnost. Strogo nadzorovanje športnikov je postalo nadležno, zato potrebuje metoda dodatno podporo in opredelitev na "športnem vrhu". Bržčas bosta veliko polemik deležna tudi komercializacija športa in podrejanje tekmovalnih sistemov boljšemu trženju, kar prav tako ogroža vrednote in poslanstvo olimpijske misli. Hkrati pa je MOK pred dilemo, kako spodbujati razvoj športa v nerazvitih okoljih, ki potrebujejo tudi neposredno finančno podporo.

Naslednje leto mladinske olimpijske igre
V Koebenhavnu bodo opredelili tudi okvire novega olimpijskega tekmovanja. Avgusta prihodnje leto bodo v Singapurju priredili prve mladinske olimpijske igre, ki naj ne bi bile le kopija seniorskih, marveč bi jih bolj povezali z izobraževanjem in kulturo, temeljile naj bi predvsem na druženju mladine in na vrednotah poštene igre.

Bo Rogge edini kandidat?
Kongres bo pomemben tudi zaradi volitev predsednika MOK-a. Po splošnem prepričanju bo belgijski kirurg Jacques Rogge ostal edini kandidat in bo ponovno izvoljen za štiri leta. Prava tekma za njegovo nasledstvo pa naj bi se začela 2013.