Slab znak za Tokio je dejstvo, da je lani olimpijske igre gostil Peking. Foto: EPA
Slab znak za Tokio je dejstvo, da je lani olimpijske igre gostil Peking. Foto: EPA
Rio de Janeiro
Smola Ria de Janeira je ta, da bo Brazilija leta 2014 gostila svetovno prvenstvo v nogometu. Foto: EPA
Chicago
Tudi v Chicagu ne podpirajo vsi kandidature svojega mesta. Foto: EPA

13-članska ocenjevalna komisija je aprila in maja pregledala vsa prizorišča in v 98-stranskem poročilu, ki je luč sveta ugledalo danes, zapisala, da se vsa štiri mesta za poletne olimpijske igre potegujejo z zelo kakovostnimi kandidaturami.

Chicago
Glavni adut Chicaga je bližina prizorišč. Večina jih je od središča mesta oddaljenih manj kot 8 km, blizu je tudi olimpijska vas. Pomanjkljivosti sta slabša prometna ureditev in še ne zagotovljene finančne garancije za pokritje celotnega proračuna.

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro bi z uspehom postal prvo mesto v Južni Ameriki, ki bi priredilo igre. Pohvale si je prislužil s široko zastavljenim načrtom oživitve mesta. Težavi sta pomanjkanje hotelskih sob in varnost. MOK je poudaril, da bo SP v nogometu, ki ga bo leta 2014 priredila Brazilija, pospešil izgradnjo infrastrukture, zapletlo pa bi se lahko pri pripravi marketinških strategij za dve veliki tekmovanji v tako kratkem času v isti državi.

Tokio
Tokio, ki je igre že gostil leta 1964, je ocenjevalce navdušil z že pripravljenim finančnim pokritjem projekta. V posebnem skladu ima zagotovljene 3,7 milijarde ameriških dolarjev. Pozitivna točka je tudi učinkovit sistem javnega prevoza. Nekaj skrbi povzroča relativno nizka podpora prebivalcev. V anketi, ki jo je MOK izvedel februarja, je kandidaturo Tokia podprlo 55,5 odstotka meščanov. Japonci bodo morali zgraditi tudi nekaj prizorišč, ki so bila prvotno označena kot že obstoječa.

Madrid
Madrid se lahko pohvali z največjo podporo prebivalcev (84,9 odstotka), pripravljenih pa je že 23 od 33 prizorišč. MOK je "zaskrbljen" le zaradi nejasnosti glede vloge in odgovornosti različnih delničarjev in njihovega finančnega vložka.