Tjaša Kysselef je bila dolgo odsotna zaradi poškodbe. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Kysselef je bila dolgo odsotna zaradi poškodbe. Foto: www.alesfevzer.com

Poleg Bertonclja in Klavore bo selektor Sebastijan Piletič odpeljal še Luko Bojanca, ki se bo predstavil na krogih, ter Nikolaja Božiča, ki bo tako kot Klavora tekmoval na parterju. V igri za nastop je bil sicer tudi Luka Kišek na konju z ročaji, a je pred dvema tednoma zbolel za covidom-19 in fizično še ni na pravi ravni, je povedal Piletič.

Prenosi na TV SLO 2 in MMC-ju

Od petka do nedelje boste lahko boje iz Basla spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

"Naš cilj v Švici, kjer bo neprimerljivo močnejša konkurenca, kot je bila v Turčiji, je vsaj en finale. Rok je ohranil dobro pripravljenost z lanskega leta, medtem pa je imel Sašo po poškodbi rame kar precej težav, da se je sestavil. Še pred mesecem dni ni mogel dvigniti roke, vendar mu gre iz treninga v trening bolje in je njegova pripravljenost že na dovolj dobri ravni," je dejal selektor in dodal, da je pred odhodom, moški del reprezentance gre na pot v nedeljo, ženski pa že dan prej, kar optimističen.

Bertoncelj se spogleduje s koncem kariere
Izkušeni Bertoncelj se pri 36 letih sicer že nekaj časa spogleduje s koncem kariere, koronske prekinitve mu niso bile naklonjene, a sta za zdaj tako EP kot tudi še domači svetovni pokal septembra v Kopru v njegovih načrtih. Tako kot Bertoncelj je tudi Klavora nastop na parterju na zadnjem EP-ju decembra kljub dobri pripravljenosti predčasno končal, tokrat bo imel priložnost za popravni izpit.

V žensko ekipo za Basel se po več kot enoletni odsotnosti zaradi poškodbe in operacije gležnja vrača Tjaša Kysselef, ki bo tekmovala na preskoku, poleg nje se bosta predstavili še Lucija Hribar v mnogoboju ter Lara Crnjac na dvovišinski bradlji.

Tjaša Kysellef se lahko bori za finale
Selektor ženske vrste Andrej Mavrič kljub temu meni, da se Kysselefova lahko bori za finale najboljše osmerice, kar bi bil zanjo prvi nastop med elito, potem ko je bila na treh zaporednih EP-jih prva rezerva za finale. Tudi za Hribarjevo je cilj preboj v finale mnogoboja. "Vsa dekleta ta čas nimajo nobenih zdravstvenih težav in so dobro pripravljena. Ob dobri izvedbi računam na finale preskoka za Tjašo, Lucija pa se bo borila za finale mnogoboja," meni Mavrič.

Slovenska športna gimnastika je po neuspehu na kvalifikacijskem svetovnem prvenstvu 2019 za zdaj ostala brez mesta za nastop v Tokiu. Na zelo dobri poti v Tokio je bila Teja Belak na preskoku, a je najboljša slovenska telovadka zadnjega desetletja ta čas v veselem pričakovanju.

Nastop v Baslu so že potrdile številne svetovne zvezde gimnastičnega športa, med njimi večkratni olimpijski, svetovni in evropski prvaki ter prvakinje, kar kaže, da bo konkurenca kljub koronski pandemiji v olimpijski sezoni izjemno močna.

Gledalcev zaradi pandemije virusa ne bo, telovadce pa na prizorišču v boju proti okužbi s koronavirusom čakajo številne omejitve, ki jih doslej niso bili vajeni.

SPORED
Sreda:
10.00‒20.30 kvalifikacije, ženske

Četrtek:
10.00‒19.40 kvalifikacije, moški

Petek:
13.30‒15.30 finale mnogoboja, ženske
16.45 slovesno odprtje tekmovanja
17.00‒19.45 finale mnogoboja, moški

Sobota:
13.30‒16.10 finale po orodjih:
13.30 parter, moški
14.10 preskok, ženske
konj z ročaji, moški
15.10 dvovišinska bradlja, ženske
krogi, moški

Nedelja:
13.00‒15.40 finali po orodjih:
13.00‒13.45 gred, ženske
preskok, moški
14.00‒14.45 parter, ženske
bradlja, moški
15.00‒15.30 drog, moški