Na 3,5 km dolgi štartni črti 50. Barcolano začelo natanko 2.688 jadrnic, kar je nov svetovni rekord za množične regate. Foto: Reuters
Na 3,5 km dolgi štartni črti 50. Barcolano začelo natanko 2.688 jadrnic, kar je nov svetovni rekord za množične regate. Foto: Reuters
Zmagovalna jadrnica Spirit of Portopiccolo
Barkovljanka v zadnjem obdobju pritegne vsako leto okrog 2000 jadrnic in je zelo prerasla začetne okvire. Na prvi izvedbi leta 1969 je sodelovalo 51 jadrnic. Foto: Reuters
Na 50. Barcolani skoraj 2.700 jadrnic

Spirit of Portopiccolo je s časom 57 minut in štiri sekunde ubranil lansko zmago na barkovljanki. Za njo je s časom 58 minut in 14 sekund v cilj prispela Tempus Fugit krmarja Kosmine. Tretje mesto je osvojila jadrnica Way of Life, nekdanja Maxi jena, Gašperja Vinčeca, ki je za pot potrebovala eno uro, pet minut in 27 sekund.

Že pol ure pred začetkom regate so se lahko organizatorji pohvalili s številko 2688 posadk, s čimer so izboljšali lansko rekordno udeležbo, ko je bilo na več kot tri kilometre dolgi startni črti 2.101 jadrnica.

Močnejši veter v prid branilki naslova
Po sobotnih napovedih naj bi se za zmago enakovredno "udarili" lanska zmagovalka in iz Avstralije izposojena Tempus Fugit (prvotno CQS), na kateri so bili jadralci šestih narodnosti, med tremi vodilnimi tudi izkušeni slovenski krmar Mitja Kosmina. Potem pa se je že zjutraj pred tekmovanjem uveljavilo mnenje, da ima več možnosti za slavje Spirit of Portopiccolo z brati Benussi in prekaljeno tržaško posadko, saj je bil napovedan kar močan veter in tako se je tudi dejansko zgodilo.

Med najbolj razočaranimi je bil v cilju lahko Kosmina, ki sicer ima že štiri zmage na barkovljanki, saj je štirinajstič zasedel drugo mesto in se ga je prijel vzdevek "večno drugi". Že lani je na prenovljeni 24-metrski Maxi Jeni, ki je na barkovljanki zmagala leta 2009, leta 2015 in 2016 pa je bila druga, ves čas lovil zmago, a je bil na koncu prekratek za 11 minut.

Doslej pet zmag slovenskih jadrnic
Slovenija je doslej vpisala pet samostojnih zmag; leta 1994 je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka z Mitjo Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last, leta 2009 je bila prva Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina.

Rekord s časom 56 minut in 13 sekund je še vedno v lasti Esimit Europe 2, edine jadrnice v zgodovini, ki je med letoma 2010 in 2014 na barkovljanki zabeležila pet zaporednih zmag. Rekord je osvojila leta 2010, na takratnem regatnem polju v dolžini 16,8 navtične milje. Povprečna hitrost vetra je bila 15 vozlov. Leto pozneje so sicer spremenili regatno polje, na katerem regata poteka vse do danes.

Črnogorci prvi iz Portoroža v Trst
Dan prej, v soboto, je na peti izvedbi slovensko obarvane reli jadralne regate pred barkovljanko med Portorožem in Trstom zmagala prenovljena črnogorska jadrnica Tutta Trisete 2. Med 62 jadrnicami je bila druga Adriatic Evropa Dušana Puha, Jure Orel s svojo posadko pa je bil tretji.

Na 50. Barcolani skoraj 2.700 jadrnic