Ocenjujejo, da je med Barcolano na morju 25.000 ljudi, 300.000 pa jih jo spremlja s kopnega. Foto: EPA
Ocenjujejo, da je med Barcolano na morju 25.000 ljudi, 300.000 pa jih jo spremlja s kopnega. Foto: EPA

Svetovni rekord Barcolane je iz lanskega leta, ko se je regate udeležila 2.101 jadrnica, slovenski rekord pa je z začetka tega tisočletja, ko je bilo na štartu dobrih 200 slovenskih posadk. Lani jih je bilo, denimo, 147. Organizatorji so izračunali, da je v času regate na morju približno 25.000 ljudi, okoli 300.000 pa jih regato spremlja s kopnega.

"Barkovljanka že vrsto let plete tesne prijateljske vezi med državama in narodoma in dokazuje, da na morju meje ne obstajajo. Tam kraljuje ljubezen do morja in zraka," je povedal Mitja Gialuz, predsednik jadralskega kluba iz Barkovelj, ki že vsa ta leta prireja regato.

"Naša želja je častitljivi jubilej počastiti z rekordno udeležbo, zato potrebujemo vsako posadko, ki se je pripravljena zapeljati po regatnem polju, tudi slovenske, ki so v preteklih letih dokazale, da se rade družijo s prijatelji z druge strani meje in da so hkrati tudi zelo hitre. Naše geslo za 14. oktober je: Tudi jaz sem bil na 50. Barcolani," je dodal Gialuz.

Barcolana ni samo regata, ki je vedno na sporedu drugo nedeljo v oktobru, temveč je večplastna prireditev, ki bo letos trajala kar deset dni in ki bo obsegala približno 350 dogodkov na kopnem in morju. Gre za glasbene nastope, konference, delavnice, razstave, gastronomsko ponudbo ter regate v mlajših kategorijah in zdaj tudi že tradicionalno regato dan pred Barcolano.